Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svikt i Pentium-brikke kan gi datakrasj

WASHINGTON (NTB-AFP): Den amerikanske databrikke-produsenten Intel bekrefter at en svakhet i konsernets hovedprosessorer av typen Pentium kan utnyttes av folk som bevisst forsøker å få datamaskiner til å bryte sammen. Hvis disse folkene gir maskinen en bestemt kommando, vil hele systemet gå i stå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har funnet en ny feil både ved den vanlige Pentium og ved Pentium med MMX-teknologi, sier Intel-talsmannen Tom Waldrop.

  Ifølge andre kilder i dataindustrien kan datasnoker utnytte denne feilen til å få enkelte datamaskiner eller hele nettverk til å kollapse.

Hjertet

Pentium-brikken er den nyeste utgaven av Intel hovedprosessorer, som tidligere het 286, 386 og 486. Pentium I og II-brikker danner nå «hjertet» i rundt 200 millioner datasystemer verden over, deriblant 80 prosent av alle personlige datamaskiner (PC'er).

  Svakheten med Pentium er imidlertid ikke så grov at folk flest bør begynne å svette, mener Tom Waldrop:

Spesiell kode

- For at prosessoren skal få maskinen til å krasje, må den motta en svært spesifikk og logisk umulig ordren skrevet i maskinkode, og bare noen svært få systemansvarlige har tilgang til denne ordren, sier han.

  Kommandoen vil få PC'en eller større datasystemer til å gå i stå, men vil ikke viske ut programmer eller lagrede data fra maskinenes harddisker.

  Feilen ved Pentium-chip'en ble for øvrig oppdaget av dataingeniøren Robert Collins, som beskriver den på sin Internett-hjemmeside.

Hele Norges coronakart