-  Svikt i systemet

Noen få utvalgte på politihuset i Stavanger visste at Nokas sannsynligvis ville bli ranet. Men fotfolkene i kuleregnet visste for lite, mener Sefo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): -  Om ranet kunne vært forhindret, er umulig for oss å si. Men politiet kunne ha gjort mer på bakgrunn av den informasjonen de hadde, sier Sefo-medlem Ragnhild Øverland.

Ikke straffbart

Det særskilte etterforskningsorganet for politisaker (Sefo) offentliggjorde i går sin vurdering av politiets handlemåte før og under Stavanger-ranet 5. april i år. Deres konklusjon er at ingen tjenestefolk har gjort seg skyldig i noe straffbart, og at etaten som helhet ikke har gjort noe som kvalifiserer til foretaksstraff.

Dessuten: At operativ uteleder Arne Sigve Klungland ble skutt og drept skyldtes ikke feil internt i politiet.

Likevel får Rogaland politidistrikt kritikk for systemsvikt i tida før ranet. Hovedkritikken består i at verken Norges Bank eller egne tjenestemenn fikk nok informasjon om det mulige ranet. De som var nærmest ranerne - deriblant betjentene som ble beskutt med maskingevær - visste minst av alle.

For lite info

I én måned hadde politiet informasjon om et planlagt bankran i Stavanger. I midten av mars var det ifølge Sefo klart at Norsk Kontantservice ville være målet. 2. april fikk politiet opplysninger om at en kjent ransmann muligens hadde holdt hus i Stavanger. Tre dager etterpå smalt det.

Men allerede da var mye gått galt, ifølge Sefo. Ledelsen var for restriktiv med informasjon av frykt for lekkasjer. Det medførte for dårlig analyse av etterretningsinformasjonen og for dårlig informasjon av operative mannskaper.

Politimester Olav Sønderland sier at Sefos kritikk vil bli tatt konstruktivt, men stiller seg undrende til en del av den. Blant annet det at bare ei lita gruppe visste om ransplanene: -  Jeg vet ikke hvorfor de trekker den konklusjonen, sier Sønderland.

-  Dere får også kritikk for at de som var nærmest faren var lengst fra informasjonen?

-  Det må vi se nærmere på, ettersom det er en sentral påstand.