Svikt på alle plan

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Helseminister Dagfinn Høybråten ga Stortinget grundig og nøktern informasjon om forholdene ved Sentralsykehuset i Akershus, men også grunn til å frykte at en liknende krise kan oppstå igjen - ved SiA eller et annet sentralsykehus.
  • Helseministeren kunne ikke plassere ansvaret for at en Akershus-mann døde i sykebil på vei mellom Rikshospitalet, Ullevål og SiA. SiA meldte det uventede dødsfallet til politiet, men ikke til fylkeslegen, slik sykehusloven forutsetter. Helsetilsynets gransking av saken kom derfor først i gang etter at hendelsen ble kjent i mediene, og er ikke avsluttet.
  • Så langt har Helsetilsynet brakt på det rene at kirurgisk avdeling ved SiA ikke hadde avvist pasienten, og at Ullevål ikke var bedt om å ta imot ham. Svikten lå i kommunikasjonen mellom innleggende lege, akuttmedisinsk kommunikasjonssentral ved SiA og Rikshospitalet, og i uklare retningslinjer for akuttinnleggelser fra Akershus til Rikshospitalet. Her kreves et oppryddingsarbeid. Liv som kanskje kan reddes, må ikke gå tapt på grunn av uklare retningslinjer og dårlig kommunikasjon.
  • Høybråtens redegjørelse bekreftet at SiA er et sykehus i dyp krise. Det har tydeligvis sviktet på mange plan. Fylkeskommunen har i bevilgninger og planlegging ikke tatt konsekvensen av befolkningsutviklingen i Akershus, og har neglisjert meldingene om økende krisetilstand ved sykehuset. Ledelsen ved SiA har verken evnet å kommunisere med sin eier, utvikle driften eller spille på lag med sine ansatte og ledere nedover i systemet.
  • De tiltak som nå, altfor seint, settes i verk etter påbud fra Statens helsetilsyn, kan avhjelpe den mest akutte krisen. Men skal SiA kunne gi et tilfredsstillende tilbud til Akershus' voksende og aldrende befolkning, kreves omfattende utbygging og opprustning av sykehuset - eller et nytt sykehus.
  • Landets fylkesleger har rapportert at behovet for kapasitetsøkning og fornyelse av teknisk utstyr er stort ved mange norske sykehus. Neste gang kan krisemeldingen komme fra Drammen eller Ålesund. Først og fremst var helseministerens redegjørelse et uttrykk for at så vel den forrige regjeringen og Stortinget som fylkespolitikerne har sviktet sitt ansvar overfor sykehusene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer