Sviktende autoritet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Verdens børser raser, i Kosovo jages hundretusener på flukt og finansmannen George Soros frykter kapitalismens sammenbrudd. Men i den eneste supermakt som ennå er igjen, USA, er den politiske ledelsen opptatt av presidentens sex-liv. Kongressen, som om noen uker skal ut på grasrota for å møte velgerne i valg, har kastet alt annet til side for å vurdere hva slags reaksjoner de skal komme med overfor en president som lever ut sine erotiske lyster litt mindre i samsvar med etablert kristen moral enn andre, og som dessuten benekter det når han blir utspurt om det overfor en jury.
  • Den tsjekkiske presidenten Vaclav Havel, som tilfeldigvis har vært i Washington denne uka, kommenterte situasjonen på denne måten da han ble spurt av journalister: «USA er en stor kropp med forskjellige ansikter. Jeg er glad i de fleste av disse ansiktene. Det er noen jeg ikke forstår. Jeg liker ikke å snakke om ting jeg ikke forstår.» Slik kan det sies av et dannet menneske fra den gamle verden når amerikansk politikk løper fullstendig løpsk i en saus av moralisme, jus og politikk.
  • Hele resten av verden kan bare sitte og håpe at dette snart går over, men utviklingen ser ut til bare å bli verre. Nå blir Clintons argeste kritikere gått etter i de moralske sømmene, og sannelig: Det finnes litt av hvert av sidesprang å avsløre også hos dem. Da mobiliseres FBI for å finne lekkasjene. Men det trenger man da ikke politi for å etterspore, hele det politiske morasset som er trevlet opp rundt Clinton måtte få sitt motstykke hos hans motstandere. Som det er sagt mange ganger: Kjønnsdriften er likt fordelt mellom partiene.
  • Verden trenger ikke noe amerikansk lederskap i slike spørsmål. Men USA er den ledende verdensmakt, både i økonomisk og maktpolitisk betydning. Det er derfor viktig for alle land hva slags ledelse USA har og hva slags politikk den fører. Plutselig er det mer bruk for et kraftfullt amerikansk lederskap enn på lenge på en rekke områder. Men mangelen på måtehold i Lewinsky-saken er i ferd med å lamme både presidenten og Kongressen. Det er det bekymringsfulle i denne saken for alle som ikke ferdes i strøket rundt Det hvite hus og Capitol Hill i Washington.