-  Svikter de sykeste totalt

En karriere- og lojalitetskultur som skader pasienten. Syke og voldelige som sendes hjem av budsjettgrunner. Toppledere og politikere som ikke fatter hva som skjer. En farlig hold-kjeft-kultur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik beskriver tre overleger ved Aker sykehus i Oslo, Gunnar Henden, Trude Fixdal og Haakon Aars, sin opplevelse av dagens psykiatri-hverdag. I dette intervjuet med Dagbladet velger de å bryte med taushetskulturen som råder i psykiatrien. De er lei av politikere som de mener skjønnmaler hverdagen til de sykeste av de syke.

Ved psykiatri-akutten på Aker merker de blant annet ikke noe til den varslede opptrappingsplanen for psykiatrien.

Fluer og mark

-  Stortinget har satset milliarder på psykiatrireformen. Overskriften er at de svakeste skal få det bedre. Men de har sviktet de sykeste av de syke totalt. Disse pasientene har fått det verre, sier overlegene Gunnar Henden, Trude Fixdal og Haakon Aars til Dagbladet.

I går skrev Dagbladet om schizofrene «Arthur» (57).

Pengekrangel mellom sykehus og bydel gjør at han er avspist med en kommunal leilighet han ikke evner å bo i. Resultat: Et hjem preget av urinstank, avføring, søppel og skrot.

Eksempler kan nevnes i fleng: I sommer fant pleiere en leilighet full av urin-stenkte inkontinensbleier og avføring. Fluer hadde lagt egg i sengetøyet. Mark hadde tatt bolig i sengetrekket. En person som i sin bolig hadde angrepet en pleier med kniv, ble forsøkt plassert på institusjon. Sykehusledelsen syntes det ble for dyrt, og pasienten ble sendt tilbake til boligen.

Frustrerende

-  Dette er ingen sjeldenhet. Vi skriver ut mange pasienter som ikke har en sjanse til å klare seg alene. Vi foreslår faglig forsvarlige løsninger, men de strander ofte på økonomi, sier overlege Trude Fixdal.

-  Det er frustrerende. Men de ender gjerne opp i den samme jævlige leiligheten, sier Gunnar Henden.

Nedbygging

Årsaken er - slik overlegene ser det - den dramatiske nedbyggingen av sykehusplasser i psykiatrien de siste åra.

Mellom 1996 og 2003 ble halvparten av de psykiatriske døgnplassene til Aker sykehus nedlagt. Samtidig ble antall innleggelser doblet. På toppen av det hele har Aker sykehus årlig kuttet 20- 30 millioner kroner i psykiatrien.

-  Så hver morgen spør vi oss: Hvem kan vi skrive ut i dag? Vi er lovpålagt å ta inn nye pasienter som henvises selv om det er smekk fullt. Så vi må skrive ut de minst sjuke. Vi har fullt av folk som trenger sykehusplass, men plassene fins knapt. Dermed må vi sende dem tilbake til helt uholdbare forhold i sin bolig, forteller legene.

-  Det fantastiske er at dette skjer samtidig som myndighetene snakker fint om en opptrappingsplan. Vi lurer på hvilken verden de lever i. Den opptrappingen har ikke vi sett noe til, sier legene.

Men hvem bryr seg? Den nye foretaksmodellen i helsevesenet har gitt næring til en ukultur, mener overlegene.

Karrieretenkning og lojalitet oppover er blitt så viktig at det går på bekostning av fagtenkning og pasientbehandling.

De «flinke» er de som skriver ut fort. Man får ledere som etter f.eks. trikkedrapet hevder offentlig at psykiatrien har nok ressurser.

-  En ny profesjon av dyktige ledere og økonomer har gjort sitt inntog. Men mange av dem framstår ofte som mer lojale til budsjettet og sin sjef, enn til dem vi egentlig skal hjelpe: pasientene. Det er mer karrierefremmende å holde budsjettet enn å kjempe for pasienten, sier Gunnar Henden.

-  Hvordan reagerer sykehusledelsen når legene sier fra?

-  Vi forsøker å si fra oppover, men får sjelden tilbakemelding, sier Trude Fixdal.

-  Ingen spør hvordan det går. Ingen spør oss om pasientene. Vi vet at det sitter noen i hovedkvarteret til Helse Øst på Hamar og bestemmer. Men det er alt.

Feil fokus

De er oppgitt over fokuset på gransking av Ullevål sykehus etter trikkedrapet i sommer. Akutten driver med overbelegg, og er nødt til å ta inn pasienter på røykerom, toalett og belterom. Pasienter som er syke skrives ut, fordi legene ikke har noe valg. Kritikken burde rettes mot de bevilgende myndigheter.

-  Fraværet av debatt er skummelt. Plutselig er det stor ståhei om at statsministeren har vært litt deprimert. Det er for dumt, med tanke på hvor taust det er om at de svakeste lider mer og mer, sier overlege Haakon Aars ved Aker sykehus.

TAR BLADET FRA MUNNEN: - Stortinget har lovet at de svakeste skal få det bedre. Men de har sviktet de sykeste av de syke totalt, sier de psykiatriske overlegene Gunnar Henden, Haakon Aars og Trude Fixdal.<P>