Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svikter de sykeste

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Dagbladet har de siste dagene satt søkelyset på den mangelfulle, uverdige og helt utilstrekkelige behandlingen av psykiatriske pasienter. Denne gangen har tre overleger i psykiatri valgt å ta bladet fra munnen. De kritiserer både myndigheter og kolleger for å svikte de sykeste pasientene. Til tross for fagre ord om opptrapping, handlingsplaner og stadig større bevilgninger, blir syke og voldelige pasienter skrevet ut lenge før de er i stand til å ta vare på seg selv.
  • Årsaken er at den bevisste nedbyggingen av sykehusplasser går raskere enn oppbyggingen av tilbudet utenfor institusjonene. Mellom 1996 og 2003 ble halvparten av de psykiatriske døgnplassene til Aker sykehus nedlagt. I samme tidsrom ble antallet innleggelser doblet. På toppen av det hele - kan overlegene fortelle - har Aker sykehus årlig kuttet 20- 30 millioner kroner i psykiatrien. Legene er lovpålagt å ta imot nye pasienter som henvises, selv om sykehuset er smekk fullt. Derfor må de skrive ut pasienter som tilsynelatende er minst sjuke, med de følger det får for pasientene selv og samfunnet rundt dem.
  • Helseminister Ansgar Gabrielsen innrømmer at gjennomføringen av psykiatrireformen har gått for fort. Til Dagbladet sier han: «Byggingen av psykiatriske boliger i kommunene er ikke symmetrisk med reduksjonen i sengeplasser.» Han lover samtidig at bevilgningene til psykisk helse i statsbudsjettet for 2005 blir «all time high».
  • Vi merker oss løftet. Og ordvalget. «All time high» er et uttrykk hentet fra finansverdenen. Sjargongen er i ferd med å gjennomsyre også våre sykehus. Det forteller overlegene som er fortvilt over situasjonen til sine psykiatriske pasienter. De påpeker at det nå er mer karrierefremmende å holde budsjettet enn å kjempe for pasienten. I tillegg vet vi at midler som skulle vært brukt til psykiatrisk behandling, har gått til andre former for behandling. Sykehusene er blitt selvstendige foretak som styres etter økonomiske mål. Det bidrar til å svekke legeetikken og dermed også omsorgen for pasientene. Da hjelper det lite at bevilgningene blir litt høyere i 2005 enn de var i år.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling