Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Svikter de yngste jentene

Helsesøstre og jordmødre skal snart kunne skrive ut p-piller til jenter under 16 år, men regjeringen holder igjen på langtidsvirkende prevensjon. Det høster kraftig kritikk.

SKAL BLI LETTERE: Det skal bli lettere for de yngste å få tak i prevensjon - en liten detalj ødelegger imidlertid, mener Sex og samfunn. Foto: Shutterstock
SKAL BLI LETTERE: Det skal bli lettere for de yngste å få tak i prevensjon - en liten detalj ødelegger imidlertid, mener Sex og samfunn. Foto: Shutterstock Vis mer

Helsesykepleiere og jordmødre skal få rett til å skive ut prevensjon til dem under 16.

Dette ble vedtatt av Stortinget i fjor, og et forslag om hvordan dette kan gjøres sendes nå på høring av regjeringen.

Organisasjonen Sex og samfunn sier de i utgangspunktet er glade for dette, og roser regjeringens ferske handlingsplan for å få ned abortantallet.

Men en liten detalj gjør at det rakner helt, sier assisterende daglig leder Tore Holte Follestad til Dagbladet.

- Vi synes det er uforståelig at de ikke skal få gi jenter under 16 år langtidsvirkende prevensjon som når dette er prevensjonen som gir minst brukerfeil og bivirkninger. Det er for de yngste jentene at vi er mest redd for nettopp bivirkninger og brukerfeil, sier han.

- Samlet miljø enig

Om lag 10 prosent av norske ungdommer debuterer før de fyller 15 år, mens 21 prosent gutter og 24 prosent jenter debuterer seksuelt før de fyller 16 år, ifølge tallene i regjeringens handlingsplan.

Ifølge Follestad er et samlet medisinsk miljø enige i at langtidsvirkende prevensjon, p-stav og spiral, er prevensjonen som det er sikrest å bruke og som innebærer minst fare for brukerfeil.

- Det inneholder heller ikke østrogen, som er det vi er mest redd for når det gjelder blodpropp. De yngste jentene utsettes da for prevensjonen som er minst sikker og har mest brukerfeil, mener han.

- Svikter de yngste

Også leder i Sosialistisk ungdom, Synnøve Kronen Snyen, er sterkt kritisk.

- Vi er sjokkert over at de ikke følger Stortingets vedtak som sier at dette skal gjelde alle typer prevensjon. Å få snakke med helsestasjonen for ungdom eller skolehelsetjenesten er viktig. Mange unge kjenner ikke til fastlegen sin. Her synes vi regjeringen svikter de yngste jentene, sier Snyen.

- Er det ikke greit at når det settes inn langtidsvirkende prevensjon, så gjør det under legens tilsyn?

- Helsesykepleiere og jordmødre har den kompetansen som trengs. Vi vet at tilgjengelighet er en veldig viktig faktor når det kommer til unges helsetilbud. De må få lov til å gjøre jobben sin, sier SU-lederen.

- Bør bli gratis

Hun synes også det har tatt altfor lang tid å få dette på plass og er ikke fornøyd med at helseministeren ikke kan svare på når ordningen vil tre i kraft.

- Det er et år siden det ble vedtatt. Å fjerne den begrensningen er en enkel endring å gjøre. Bent Høie kan ikke gi noe tidspunkt for når det skal gjelde fra. De bør klare å få til dette innen 1. januar 2021. De har hatt god tid til å jobbe med denne saken, sier SU-lederen som også tar til orde for at prevensjonen bør gjøres gratis også for de under 16 år, som det er for ungdom i aldersgruppa 16-19 år.

- Det er veldig viktig at de gis tilgang på prevensjon. Penger er viktig da, spesielt når man er så ung, sier hun.

Kritikken er blitt forelagt Helsedirektoratet. De har ikke svart på Dagbladets henvendelse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!