- Svikter de yngste jentene

Helsesøstre og jordmødre skal snart kunne skrive ut p-piller til jenter under 16 år, men regjeringen holder igjen på langtidsvirkende prevensjon. Det høster kraftig kritikk.

SKAL BLI LETTERE: Det skal bli lettere for de yngste å få tak i prevensjon - en liten detalj ødelegger imidlertid, mener Sex og samfunn. Foto: Shutterstock
SKAL BLI LETTERE: Det skal bli lettere for de yngste å få tak i prevensjon - en liten detalj ødelegger imidlertid, mener Sex og samfunn. Foto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Helsesykepleiere og jordmødre skal få rett til å skive ut prevensjon til dem under 16.

Dette ble vedtatt av Stortinget i fjor, og et forslag om hvordan dette kan gjøres sendes nå på høring av regjeringen.

Organisasjonen Sex og samfunn sier de i utgangspunktet er glade for dette, og roser regjeringens ferske handlingsplan for å få ned abortantallet.

Men en liten detalj gjør at det rakner helt, sier assisterende daglig leder Tore Holte Follestad til Dagbladet.

- Vi synes det er uforståelig at de ikke skal få gi jenter under 16 år langtidsvirkende prevensjon som når dette er prevensjonen som gir minst brukerfeil og bivirkninger. Det er for de yngste jentene at vi er mest redd for nettopp bivirkninger og brukerfeil, sier han.

- Samlet miljø enig

Om lag 10 prosent av norske ungdommer debuterer før de fyller 15 år, mens 21 prosent gutter og 24 prosent jenter debuterer seksuelt før de fyller 16 år, ifølge tallene i regjeringens handlingsplan.

Ifølge Follestad er et samlet medisinsk miljø enige i at langtidsvirkende prevensjon, p-stav og spiral, er prevensjonen som det er sikrest å bruke og som innebærer minst fare for brukerfeil.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer