- Svikter der det trengs mest

Opposisjonen på Stortinget går lengre enn regjeringen i å verne havet. Strør salt i såret på SV.

- GIGANTISK MILJØNEDERLAG FOR SV: Sier Høyres Peter S. Gitmark. Men SV mener den nye loven er en kjempeseier. Foto: SCANPIX.
- GIGANTISK MILJØNEDERLAG FOR SV: Sier Høyres Peter S. Gitmark. Men SV mener den nye loven er en kjempeseier. Foto: SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): - Regjeringen svikter der det er mest behov for vern, sier Høyres miljøpolitiske talsmann, Peter S. Gitmark, og provoserer SVs Inga Marte Thorkildsen.

- Den nye loven er historisk, sier hun om Naturmangfoldloven, som debatteres i Stortinget i dag.

Opposisjonspartiene Venstre, Krf og Høyre vil etter alt å dømme gå lengre enn SV og de rødgrønne i å verne naturen til havs. Dette punktet er det mest omstridte i det som ellers er spådd å bli en fredsommelig debatt om den nye Naturmangfoldloven.

- Lager et kunstig skille
Partiene leverte sin innstilling i Energi- og miljøkomitéen torsdag. Venstre, KrF og Høyre påpeker at regjeringens forslag til naturmangfoldlov, med virkemidler som prioriterte arter og områdevern, ikke omfatter norsk sjøterritorium utenfor 12 nautiske mil fra kysten. Dette er i strid med de faglige anbefalingene fra utvalget, som anbefalte at loven skulle være lik for all natur på norsk sokkel, ut til 200 nautiske mil.

-Regjeringen lager et kunstig skille mellom natur over og under vann, sier Peter S. Gitmark til Dagbladet.

Da regjeringen la fram forslaget til den nye loven 3. april, skyldte miljøvernminister Erik Solheim (SV) på at Folkeretten gjør det vanskelig å la bestemmelsene gjelde helt ut til 200 nautiske mil. Det argumentet er opposisjonen uenige i.

Miljøorganisasjonene var svært fornøyde med vernet av natur på land, men raste over regjeringens behandling av havet. Truls Gulowsen i Greenpeace er glad for at et stort mindretall støtter opp.

-Vi er fornøyd med at Høyre, Krf og Venstre er enige med oss i at det er logisk og nødvendig å gi naturmangfoldet i havet samme lovmessige beskyttelse som på land. Vi er også glade for at de ikke kjøper regjeringens folkerettslige bortforklaringer. Regjeringen, med Arbeiderpartiet i spissen, bør ta dette til etterretning og snu mens det ennå er tid. Det er dumt å gå inn i en valgkamp med unødvendig mange miljøsynder i bagasjen, sier Truls Gulowsen i Greenpeace.

Kompromisser
Regjeringens ståsted er resultat av flere kompromisser mellom partiene. Opprinnelig var det flere i regjeringspartiene, særlig i SV og SP, som ønsket at natur til lands og til vanns skulle likestilles.

-Dette er den viktigste miljøloven som er blitt vedtatt så lenge jeg har levd, men den kunne vært så mye bedre. For SV er dette enda et gigantisk miljønederlag, mener Peter S. Gitmark.

Det får Inga Marte Thorkildsen til å tenne på alle plugger.

- Dette er en megaseier som Venstre, KrF og Høyre ikke får lov til å ta fra oss! Endelig får vi på plass en naturmangfoldlov som er historisk bra og som gjør at vi kan bevare norsk natur. Når det gjelder havet, er ikke siste ord sagt. Vi jobber videre med hvordan vi kan anvende de viktigste virkemidlene i loven også utenfor 12 nautiske mil, og vi ønsker å opprette flere marine verneområder. Her er vi helt i startgropa. Vi er optimistiske, og det er bra at opposisjonen støtter opp om dette arbeidet, sier Inga Marte Thorkildsen.

Les også: - Det blir tøffe tak mot Jens

HISTORISK: - Den nye loven er en milepæl, og siste ord om havet er ikke sagt, sier Inga Marte Thorkildsen (SV).
HISTORISK: - Den nye loven er en milepæl, og siste ord om havet er ikke sagt, sier Inga Marte Thorkildsen (SV). Vis mer