- Svikter fedrene

Juritzen rasende over at menn ikke får selvstendig rett til pappapermisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er trist at pappa ikke vurderes som en selvstendig ressurs og at papparollen fortsatt er en birolle. Dette var en snodig avgjørelse. Dette er jo ædda-bædda til fedrene. De gir bort og tar igjen, sier en opprørt Juritzen til Dagbladet.

Da budsjettet ble lagt fram tirsdag fikk fedrene ti uker lang fedrekvote. Permisjonen blir forlenget med to nye uker til far og i tillegg blir to av ukene som nå kan fordeles fritt, nå forbeholdt far.

Men fortsatt vil 15 prosent av alle nybakte fedre ikke få denne retten. Det vil fortsatt være morens yrkesaktivitet som avgjør om faren har rett til betalt permisjon.

Hvis ikke mor har vært i arbeid seks av de ti siste månedene før fødsel så blir det ingen pappapermisjon.

Til tross for at regjeringen lovet i Soria Moria-erklæringen å gjøre noe med dette.

- Er for dyrt

Etter at Jens Stoltenberg hadde gjort opp status for Soria Moria med Kristin Halvorsen og Liv Signe Navarsete i operaen i går, ble det klart: De mener det blir for dyrt å gi fedre såkalt selvstendig opptjeningsrett til permisjon.

- Vi har prioritert utvidelse før selvstendig opptjeningsrett fordi det når flest, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet.

- Antallet uker fungerer som en norm både på jobb og hjemme, og har størst påvirkning på fedres omsorgspraksis, sier statsministeren.

MISFORNØYD: Forlegger Arve Juritzen satte selv fedrenes rettigheter på dagsorden da han ble alenefar til lille Aida, som han fikk med hjelp av eggdonor og surrogatmor i USA. Foto: Kristian Ridder-Nielsen
MISFORNØYD: Forlegger Arve Juritzen satte selv fedrenes rettigheter på dagsorden da han ble alenefar til lille Aida, som han fikk med hjelp av eggdonor og surrogatmor i USA. Foto: Kristian Ridder-Nielsen Vis mer

- Fedre vil ha mer tid med barna. Endringene er dyre og vi må prioritere. Selvstendig opptjeningsrett koster omtrent 500 millioner kroner. Nye pappauker koster 150 millioner per uke, altså 300 millioner for de to vi nå har lagt inn, forklarer Stoltenberg.

Diskriminering av mennene
- Det er trist og skuffende. Det er vel ingen bombe at denne regjeringen ikke vil innfri dette løftet, sier tidligere programleder Arve Juritzen.

- Jeg synes det har ligget i kortene lenge. Med Karita Bekkemellem forsvant engasjementet for fedrene. Anniken Huitfeldt har fokus et helt annet sted, sier han.

Juritzen har tidligere profilert seg i saker om fedres rettigheter, blant annet som tidligere regjeringens mannspanel.

- Det er flott og viktig at pappa får ti uker sammen med barnet sitt. Men det kan ikke kalles likestilling når det fortsatt er mors yrkesaktivitet som avgjør om far får permisjon, sier Juritzen.
 

- Dette er ikke bare diskriminering av fedre, dette går ut over hele familien, sier han.

Også fungerende likestillings- og diskrimineringsombudet er skuffet.

- Vi synes det er for dårlig at de ikke greie å gi fedrene denne rettigheten. Vi mener det er diskriminering av far, sier Ingeborg Grimsmo til Dagbladet.