Svikter ikke sin livredder

Arild Godø (52) svikter ikke et selskap som reddet ham fra drukningsdøden for bare tre måneder siden. Han velger å tro at fornuften seirer i Redningsselskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arild Godø er vokst opp med Erik Bye og Skomvær-aksjonen, har solgt jakkemerker og vært støttemedlem.

-  Klart jeg har fulgt med på bråket rundt selskapet. Det er trist, og dette er menneskeskapte konflikter. Det hele virker forvirrende og uforståelig. Men Redningsselskapet har sin misjon og vil komme på beina igjen. Her er det så mange sterke og stødige folk, sier Arild Godø til Dagbladet.

Han frykter at folk ikke lenger er like villige til å åpne pengeboka for selskapet.

Falt i sjøen

18. august i år skulle Godø seile nordover fra Bergen til kjæresten som bor i Naustdal. Åtte timer seinere ligger han alene i sjøen.


Båten er borte, og han holder på å fryse i hjel i liten kuling.

Sosionomen fra Bergen forteller sin dramatiske historie i julenummeret til Redningsselskapets eget medlemsblad.

Det var første gangen han skulle på en lengre seiltur alene med sin 22 fot Maxi, men han hadde gått seilkurs og seilt mye i området rundt Bergen.

 LIVREDDERNE:  Arild Godø var kort etter ulykken tilbake og møtte flere av dem som var med på å redde livet hans. Fra v. Hilmar Blomkvist, Stian Trovåg, Rune Trovåg, Arild Godø og Einar Nymark. Foto: RS «Utvær»/Redningsselskapet
LIVREDDERNE: Arild Godø var kort etter ulykken tilbake og møtte flere av dem som var med på å redde livet hans. Fra v. Hilmar Blomkvist, Stian Trovåg, Rune Trovåg, Arild Godø og Einar Nymark. Foto: RS «Utvær»/Redningsselskapet Vis mer

Han var utenfor Byrknesøy i Gulen kommune da han bestemte seg for å ta ned forseilet, få seg en matbit og planlegge turen videre til Naustdal. Han startet påhengsmotoren for å holde kursen.

Godø vet ennå ikke hva som faktisk skjedde etter at han hadde trukket ned seilet og var på vei tilbake til cockpiten.

-  Jeg vet at jeg ikke sklei, forteller han.

Båten forsvant

Godø havner i sjøen iført seildress med innebygd redningsvest. Hjelpeløs blir han vitne til at båten siger av sted for egen maskin. Han prøver å svømme mot en holme, men den kraftige strømmen trekker ham utover.

«Så kjenner han kulden. Den kommer som et slag, og denne kulden er annerledes enn all annen kulde han har kjent i sitt liv. Den går gjennom hele kroppen, til marg og bein, og han kan ikke gjøre noe som helst med det».

Slik beskriver 52-åringen skrekkopplevelsen i bladet «RedningsSkøyta».

Han var overbevist om at han var i ferd med å dø. Følelsen av å være så absolutt alene var forferdelig. Vannet sløvet ned sansene og bevisstheten. Han ble apatisk.

Slo alarm

Einar Nymark og samboeren hans var på fisketur da de oppdaget den tomme seilbåten og slo alarm til politiet. Fem minutter etter hadde Hardbakke vaktlag fra Redningsselskapets sjøredningskorps i Gulen og Solund rykket ut med redningsskøyta RS 130 «Utvær».

Om bord var frivillige medlemmer av sjøredningskorpset.

På «Utvær» hadde den erfarne sjømannen Rune Trovåg beregnet seg fram til hvor Godø kunne være. Ikke lenge etter så de den neongule dressen og en arm som så vidt beveget seg.

-  Jeg kjente redningsnettet strammet seg rundt meg. Jeg var ikke i stand til å kjenne glede akkurat da. Jeg var apatisk, sier Godø til Dagbladet.

Han ble pakket inn i ulltepper, og redningsskøyta satte full fart mot land der Luftambulansen ventet. I helikopteret gled han inn og ut av koma, men vel framme på Haukeland universitetssykehus kom han til seg selv igjen.

-  Dette var Redningsselskapet på sitt beste. Mannskapet på «Utvær» stiller opp frivillig og gratis. Det er helt imponerende og viser selve drivkraften i Redningsselskapet, sier Arild Godø takknemlig.

BERGET: RS «Utvær» var bemannet med frivillige medlemmer av sjøredningskorpset da Arild Godø ble berget.