Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Svikter Kosovo

Alle de fem store hjelpeorganisasjonene må nå trappe ned støtten til gjenoppbyggingen av Kosovo. Regjeringen har bare innvilget brøkdeler av summene organisasjonene ba om for å hjelpe kosovoalbanerne med å reparere hus, vannforsyning og ødelagte traktorer. - En skam, sier Ivar Christiansen i Norsk Folkehjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg reagerer svært sterkt på signalene regjeringen sender ut gjennom dette. Samtidig som de vil, med rette, sende kosovoalbanerne ut av Norge, kutter de arbeidet for å gjøre det mulig å få tak over hodet i Kosovo, sier Christiansen, informasjonssjef i Norsk Folkehjelp. Organisasjonen står Arbeiderpartiet nært.

Folkehjelpen søkte om 25 millioner kroner til å reparere hus ødelagt av Natos bomber eller av serbernes herjinger i Kosovo. De fikk null.

Søknaden om 45 millioner kroner til minerydding ble kuttet til 20.

Søknadene gjaldt for i år. Svaret fra Utenriksdepartementet kom i juni.

Barbert

- Vi startet selvsagt arbeidet i den tro at regjeringen ville følge opp innsatsen i Kosovo. Nå må vi skrinlegge igangsatte prosjekter, sier Christiansen.

Samtlige fem store hjelpeorganisasjoner er blitt skuffet og må kutte i arbeidet i Kosovo. Kirkens Nødhjelp ba om 30 millioner til bygging av skoler og reparasjon av vann- og kloakksystemet. De fikk seks millioner. Redd Barna ba om sju millioner til skoleprosjekter og helsestell for barn. De fikk to. Flyktningerådet fikk 11,5 millioner mindre enn det de ba om til husbygging og et prosjekt for gratis rettshjelp.

- Vi må redusere i forhold til hva vi kunne ha gjort. Det betyr at færre mennesker vil få reparert husene sine før vinteren setter inn. Men vi må huske at det flere steder i verden hvor behovene er minst like store som i Kosovo, sier Eigil Olsen, fungerende utenlandssjef i Flyktningerådet.

- Fortvilet

Røde Kors ba om 27 millioner til et mentalsykehus og til verksteder som reparerer landbruksmaskiner. De fikk ni millioner.

- Det er fortvilt å måtte trappe ned når en ser det store behovet for gjenoppbygging på landsbygda i Kosovo, sier generalsekretær Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors.

I fjor ga regjeringen totalt 493 millioner kroner til Kosovo. Det høye tallet skyldes flyktningkatastrofen under krigen. I år er bevilgningen på 131 millioner kroner totalt.

Ivar Christiansen forstår at regjeringen må prioritere et begrenset hjelpebudsjett, men sier regjeringen har et spesielt ansvar for situasjonen i Kosovo.

- Alliansen i krigen mot Jugoslavia uttalte klart og tydelig at vi skulle være med på å bygge opp Kosovo, gi innbyggerne der sikkerhet og bygge opp rettsapparatet. Ingen av målene er nådd, sier Christiansen, og legger til:

- Vi svikter når vi nå må redusere innsatsen. Konsekvensen er at flere kosovoalbanere blir tvunget inn i de kriminelle organisasjonenes nett.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media