Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statsbudsjettet 2020

- Svikter neste generasjon

Hadia Tajik (Ap) raser mot budsjettforslaget.

SE TV LIVE: Klokka 10.00 legges statsbudsjettet for 2020 fram på Stortinget. Det er likevel mye som er klart i allerede. Følg Dagbladet TVs sending for siste nytt. Vis mer
SVIKTER: Hadia Tajik (Ap) mener landet trenger et mer klimavennlig og rettferdig Norge. Video: NTB Scanpix Vis mer

Arbeiderpartiets Hadia Tajik raser mot regjeringens forslag til statsbudsjett for 2020.

- Hovedbildet fra de syv siste statsbudsjettene at regjeringen svikter neste generasjon, sier Hadia Tajik (Ap) etter at finansministeren har lagt fram statsbudsjettet.

Hun mener regjeringen mangler mot.

- For verken på klima, rettferdig fordeling eller verdiskapning viser de det motet og handlekraften som trengs. Dette er en regjering som har råd til skattekutt til de som har mest, men ikke har råd til medisin for migrenepasienter. Dette er en regjering som åpenbart tror de har tid til å vente med de store beslutningene for å få klimautslippene ned, sier Tajik.

Finansminister Siv Jensen mener Tajiks kommentar i Stortinget bærer preg av at Tajik ikke har lest forslaget før hun kommenterer.

Dagbladet kommer med fortløpende politiske reaksjoner på forslaget til statsbudsjettet.

Rødt

- Dette er nok et budsjett som øker forskjellene, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes om regjeringens forslag til statsbudsjett for 2020.

- Regjeringa ser ut til å tenke mer på at de sliter med dårlige målinger enn på de som sliter i samfunnet. De på arbeidsavklaringspenger får nye kutt, og veksten i kommuneøkonomien på 1,3 milliarder nulles ut i et såkalt effektiviseringskrav til kommunene med samme prislapp. Statsbudsjettet øker forskjellene, både etter lommebok og postnummer, mener han.

RASER MOT BUDSJETTFORSLAG: Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
RASER MOT BUDSJETTFORSLAG: Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Gir Siv nytt navn

Han omdøper nå Siv Jensen.

- Finansminister Siv Jensen har blitt kalt «bompengedronning», men bør fra nå av gå under navnet «forskjellsdronningen». Regjeringa har satt milliardærrekord, og dette budsjettet viser hvorfor. Blant annet får mange av de med dyrest bolig redusert eiendomsskatt, mener Moxnes.

Han sier det aldri før har blitt så mange nye milliardærer under en regjering i Norge. Antallet skal ha økt fra 200 til 341.

- Dette statsbudsjettet har fortsatt deres navn på gavelappen. Det er barnehagebaronene som tjener seg rike på skattepenger bevilget til velferd og hotellhøvdingene som slipper unna utgifter til lokale lønnsoppgjør og pensjon fra første krone.

HRS: Human Rights Service vil få videreført sin statsstøtte på 1,8 millioner kroner i neste års statsbudsjett, erfarer NRK og Dagbladet. - En seier fro Frp, sier Abid Raja (V). Vis mer

Barnetrygd

Det eneste gledelige han trekker fram er økning i barnetrygd. En glede med forbehold.

- Det er bra barnetrygda ikke lenger står på stedet hvil, så familier med dårlig råd slipper å være en evig salderingspost. Men «Ropstad-tillegget» kan du få billig av meg. Økninga gjelder bare for en av tre barnekull. Fortsatt får titusenvis av familier med sosialhjelp barnetrygden helt eller delvis kutta, mener Moxnes.

Krf mener forslaget er grønt og framtidsrettet.

SENTRALISERING: Leder for Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum frykter nye sentraliseringsgrep fra regjeringa. Reporter: Steinar Suvatne. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

- Jeg er stolt og glad for at vi igjen øker barnetrygden, denne gangen med 3600 kroner i året for barn opp til 6 år. Dette forbedrer småbarnsforeldrenes økonomi og valgfrihet. Vi prioriterer tiltak som bidrar til at flere kommer i arbeid. Budsjettet er grønt, fremtidsrettet og ansvarlig, uttaler finanspolitisk talsmann Tore Storehaug i KrF i en pressemelding.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media