Svikter psykisk syke

Psykisk syke flyktninger, asylsøkere og innvandrere med språkproblemer får dårligere hjelp enn syke nordmenn. Halvparten av kommunene svikter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Helsetilsynet kartla i fjor helsetjenestene til asylsøkere, flyktninger og familiegjenforente i samtlige norske kommuner. Rapporter fra 19 av kommunene er nå klare. Halvparten har ikke gode nok systemer.

Oslo er verstingen.

I bydel Søndre Nordstrand beskrives 20 prosent av beboerne i asylmottaket som tunge psykiatriske pasienter, og 4- 5 personer anses å være truende eller farlige. I rapporten heter det at hjemmesykepleiere føler seg utrygge i mottaket utenfor miljøpersonalets arbeidstid. Det påpekes også at pasienter skrives raskt ut fra spesialisttjenesten.

I Trondheim påpeker helsetilsynet at ressursene er knappe og at det er uklart om syke får nødvendig hjelp fordi journalføringen er for dårlig.

Bakerst i køen

Fungerende helsedirektør Geir Sverre Braut vil ikke kommentere funnene før samtlige kommuner har levert rapporter.

Den 40 år gamle somaliske mannen som tirsdag drepte Terje Mjåland (23) på trikken, var utskrevet fra Ullevål fire dager før. Fylkeslegen i Oslo og Akershus har forlangt en redegjørelse fra sykehuset.

- Køen i psykiatrien er lang. Flyktninger når ofte ikke opp. Mange blir sendt mellom institusjoner og får ikke helhetlig behandling. Helsevesenet trenger egne enheter for å utrede og behandle flyktninger, sier Nora Sveaas, seksjonsleder for flyktninghelse i Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer