Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Svikter vanlige arbeidsfolk

Det kommer ingenting mer til permitterte og arbeidsledige i revidert nasjonalbudsjett. I stedet blir det mer asfalt og mindre bompenger. Et svik, sier Hadia Tajik (Ap).

FORNØYD: Fremskrittspartiet er enige med regjeringspartiene om en avtale om revidert nasjonalbudsjett og coronatiltakene i den såkalte fase 3-pakka som ble lagt fram 29. mai. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Christian Wehus / Dagbladet TV Vis mer

Regjeringspartiene Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre presenterte torsdag ettermiddag enigheten med Fremskrittspartiet om revidert nasjonalbudsjett (RNB).

Sylvi Listhaug lovte asfaltlukt over hele landet da hun presnterte 600 millioner til å nedbetale bompengegjeld og realisering av flere veiprosjekter.

600 millioner blir også plusset på til helseforetakene for å få bukt med helsekøene.

Totalt plusset Frp på nesten fem milliarder kroner sammenliknet med regjeringens forslag.

- Ikke i mål

Kravet om bompengepause i hele sommer på riksveiene fikk imidlertid ikke Listhaug og Frp gjennomslag.

- Jeg er egentlig ikke imot det, men det ble for komplisert. Dermed ble det nedbetaling av bompengegjeld i stedet, sier leder Mudassar Kapur (H) i Finanskomiteen.

Sylvi Listhaug var likevel strålende fornøyd, til tross for at 600 millioner bare er omlag en prosent av den totale norske bompengegjelden.

- Vi er ikke i mål med det, men det gjør noe med trykket. Det går i riktig retning, sier Listhaug.

SVIKTER: Arbeiderpartiets Hadia Tajik mener Høyre og Frp svikter arbeidsfolk. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Christian Wehus / Dagbladet TV Vis mer

Tajik: - Svikter arbeidsfolk

Finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet mener Frp har fått sine klassiske gjennomslag - og glemt hva folk flest står midt oppi med en skyhøy arbeidsledighet og krise i næringslivet.

- Jeg vil si at de svikter arbeidsfolk. Ap ville heller at man skulle ha utvidet permitteringsordningen ut året, det har høyrepartiene nå sagt nei til. Vi ville ha en økt dagpengeutbetaling ut året, det har de også sagt nei til, sier Tajik til Dagbladet.

- Dette med kutt i bompengene er klassisk Frp-politikk som de mener enten det er regn eller sol, normaltilstand eller krise. Det vi i Ap har vært opptatt av er å bruke pengene på å få oss ut av krisen og sørge for å få flere i jobb. Og vi foreslår like mye til grønne investeringer som H og Frp bruker på asfalt, sier Tajik.

SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski mener Frp befinner seg i sin egen virkelighet når de prioriterer bompengekutt i den situasjonen landet nå befinner seg i.

- Bare Fremskrittspartiet kan tro på at man får folk i jobb ved å fjerne bomstasjoner. Det Norge trenger nå er arbeidsplasser og aktiv næringspolitikk for å bygge oss ut av krisen, et løft for velferden som rakner i hele landet og at vi bruker krisen til å rigge Norge om for en klimavennlig framtid, sier Kaski.

Livbøye for reiselivet

Av de store pengene kommer det 500 friske millioner til reisearrangørene. Pengene går til bedriftene som nå står overfor et ras av kunder som skal få igjen penger for avlyste reiser.

- Dette er en sårt trengt livbøye til norsk reiseliv. Med løsningen for pakkereisearrangørene ser Frp og regjeringen ut til å berge mange norske virksomheter. En av fire utenlandske turister kommer til Norge med en reisearrangør, de er en livsnerve for norsk reiseliv. I tillegg vil mange norske forbrukere nå få igjen feriepengene sine, det er vi glade for, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, i en e-post til Dagbladet.

Fremskrittspartiet gikk ut av regjering i vinter og budsjettet som de nå er med å revidere ble opprinnelig laget av partileder Siv Jensen da hun var finansminister.

Sukkeravgiften

Situasjonen med coronakrisen gjør imidlertid at det som vanligvis er mindre justeringer, har hatt langt større rom for nye satsinger.

Siden 2017 har det irritert Frp at de ble tatt rotta på i Stortinget om sukkeravgiften. Det har de nå fått gjennomslag for å reversere til en kostnad av 440 millioner kroner.

I tillegg har Sylvi Listhaug fått gjennomslag for å øke bevilgningene til helseforetakene med 600 millioner kroner til operasjoner og undersøkelser som er utsatt på grunn av coronakrisen.

- Dette er et svært viktig gjennomslag for oss fordi få ting er viktigere i livet enn helsen vår og mange har nå fått satt livet sitt på vent fordi de ikke har fått gjennomført undersøkelse eller operasjon disse månedene. For mange kan dette også være kilden til stor bekymring for om man er alvorlig syk, sier Listhaug, som mener regjeringens opprinnelige forslag ville gjort det vanskeligere å få ned helsekøene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!