Sviktet av alle nekter Maliki å gå av som statsminister i Irak

USA, EU, kurderne i Irak, Saudi-Arabia, den åndelige lederen for sjiaene i Irak og til slutt Iran har sviktet statsminister Nouri al-Maliki.

TAPT KAMP: Tilhengere av statsminister Nouri al-Maliki viser sin støtte til ham i hovedstaden Bagdad onsdag. Maliki tviholder på sin taburett. Men nå har han mistet tilliten hos sine viktigste støttespillere. Foto: AP / Scanpix / Karim Kadim
TAPT KAMP: Tilhengere av statsminister Nouri al-Maliki viser sin støtte til ham i hovedstaden Bagdad onsdag. Maliki tviholder på sin taburett. Men nå har han mistet tilliten hos sine viktigste støttespillere. Foto: AP / Scanpix / Karim KadimVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nyvalgte presidenten i Irak, kurderen Fouad Masoum, ba mandag Haider al-Abadi om å danne ny regjering. Han er partifelle av sittende statsminister Nouri al-Maliki. Denne utnevnelsen er i strid med Grunnloven, hevder Maliki.

Nekter å gå Som leder for den største gruppa i parlamentet etter valget i april, mener Maliki å ha krav på å være den første til å forsøke å danne regjering. Derfor har han klaget presidentens avgjørelse inn for en føderal domstol.

- Det lovbruddet som har skjedd har ingen verdi, og følgene av det har ingen betydning. Regjeringa fortsetter og vil ikke endres unntatt etter en avgjørelse i den føderale domstolen, uttalte Maliki i fjernsyn.

Formelt skal Malikis regjering sitte med begrensede fullmakter inntil ny regjering er tatt i ed.

Splittet landet Irak har vært truet av sammenbrudd og deling mens Maliki har forsøkt å danne regjering, og samtidig har «hellige krigere» fra Den Islamske Staten i Irak og Levanten (ISIL) rykket inn fra Syria og erobret storparten av sunni-området i Midt-Irak. Der har de opprettet et «kalifat» og kaller seg Den Islamske Staten (IS). Men den irakiske regjeringshæren har flyktet fra disse ultra-islamistene, er det de kurdiske Peshmerga-styrkene som har måttet ta opp kampen.

Malikis lederstil har av mange fått ansvaret for splittelsen i landet. President Barack Obama i USA har gitt ham opp. Kurderne i sin egen landsdel i Nord-Irak har ligget i langvarig krangel med statsministeren og mistet all tillit. EU vil ha ny regjering på plass for å yte hjelp.  Saudi-Arabia og Den Arabiske Ligaen hilser den nye statsministeren velkommen.

Maliki forsøkte å få hjelp fra den øverste, åndelige lederen for sjiaene i Irak, storayatollah Ali al-Sistani i forrige uke, men fikk det ikke. Iranske medier skriver at Irans øverste, åndelige leder, ayatollah Ali Khameini, sendte en utsending til Irak i forrige måned for å ha samtaler med politiske og religiøse ledere blant sjiaene om å finne en erstatter for Maliki. Og det har hele tida vært Iran som har hatt det siste ordet blant sjiaene i Irak.

«Løse opp knuten» Ali Khamenei hilser nå en ny statsminister i Irak velkommen. Med stor politisk tyngde forsøker han dermed å påvirke maktkampen i nabolandet.

- Jeg håper at utnevnelsen av en ny statsminister i Irak vil løse opp knuten og føre til dannelsen av en ny regjering, sier Khamenei under et møte i Dubai.

Han legger til at innsettelsen av en ny statsminister vil samtidig være en lærepenge for dem som driver med oppvigleri. Dette er første gang Haider al-Abadi har fått så klar støtte fra de politiske lederne i Iran.

Det sittende regimet har styrt Irak i åtte år. Maliki var lenge USAs mann, men til tross for seier ved valget i mai er hans posisjon stadig mer usikker. USA var raskt ute med å hilse Abadi velkommen.

Malikis sjia-pregede regjering har ikke klart å stanse volden i samfunnet. Nesten daglig rammes Bagdad og andre store byer av sjølmordsangrep. Samtidig har Malikis regjering og den irakiske hæren vist seg hjelpeløse mot de ytterliggående sunni-islamistene og deres «kalifat».

Våpen USA og Storbritannia hjelper nå kurderne i Nord-Irak med våpen. I tillegg flyr de inn nødhjelp. Frankrike vil i løpet av kort tid sende våpen og utstyr til kurderne, opplyste kontoret til president François Hollande onsdag.

- For å imøtekomme innstendige anmodninger fra regionale kurdiske ledere har presidenten i samråd med myndighetene i Bagdad bestemt at leveranser av våpen skal settes i verk i løpet av de kommende timer, heter det i uttalelsen fra Elysée-palasset.

I Brussel opplyser EUs utenrikstjeneste at utenrikssjef Catherine Ashton trolig vil kalle inn til et ekstraordinært utenriksministermøte allerede denne uka, eventuelt mandag eller tirsdag neste uke. EU er splittet i synet på om kurderne i Irak og muligens også Iraks nye regjering nå den måtte være på plass skal få våpenhjelp. Men i dette spørsmålet kan medlemslandene handle på egenhånd.

Dagsrdenen vil bestå av tre presserende punkter: krisene i Irak, Ukraina og Gaza. Det er først og fremst Frankrike og det italienske presidentskapet i EU som har presset på for å få til et krisemøte, melder nyhetsbyrået NTB.