Sviktet av Bondevik

TROMSØ (Dagbladet): Magne Dalelv og Espen Wilhelmsen fikk fast lønn og vendte nederlag til seier gjennom arbeidstrening i Tromsø. Men så ringte arbeidskontoret: - Om tre dager er dere uten jobb, lød beskjeden. Nå blir de igjen sosialklienter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Lederen i Tromsø kommunale tjenestemannsforening, Bjørn Willumsen, mener ungdommene mister et vellykket tilbud som et direkte resultat av budsjettsamarbeidet mellom regjeringen, Høyre og Frp.

- Antall tiltaksplasser ble redusert fra 15 000 i 1998 til 7000 i år. Derfor blir jeg helt sjuk av Bondevik-regjeringens hykleri, sier Willumsen.

- Her kommer de med garantier om at alle under 20 år skal ha jobb eller skoleplass. Så kommer stortingsmeldinga om Forskjells-Norge. Så skjer dette! I dette søkkrike landet er vi blitt mer og mer knipne, tordner Willumsen.

Ny verdighet

Arbeidstreningsgruppa i Tromsø ga Espen og Magne ny verdighet. Plutselig var de blitt arbeidstakere, og ikke klienter.

Det var deres store sjanse til å få en ny start i livet. Guttene var heldige, de fikk en fot innenfor et arbeidsmarked der kravene blir stadig tøffere. Den sjansen ville de ta vare på.

Espen (21) jobbet i et lydfirma, staten betalte 75 prosent av lønna på knappe 10 000 kroner måneden.

- Jeg hadde fått løfte om å fortsette. Så ringte de fra arbeidskontoret. De sa jeg var uten arbeid om tre dager. Hva gjør jeg nå, spurte jeg?

- Du får gå på sosialkontoret, var svaret.

Der ble Espen sendt ut på gata med 4500 kroner å leve for i juli og august.

Magne (19) jobbet i parkvesenet i Tromsø. En ny telefon fra arbeidskontoret, og Magne fikk sparken mens han hadde noen feriedager.

- Det er for jævlig. Holdt på å skaffe meg lastebilsertifikat, og hadde skriflig garanti om jobb i et firma om jeg greide det. Nå gikk alt til helvete.

- Lønna vi fikk var beviset på at vi dugde, at vi var verdt noe. Hvorfor må vi tråkkes på og gjøres til sosialklienter igjen?

Gode resultater

I Tromsø er resultatene i arbeidstreningsgruppa (ATG) oppsiktsvekkende gode. I fjor falt bare 4 av 23 ungdommer ut av ordningen.

- Nå skal disse fratas sjukepengerettigheter, feriepenger, opparbeiding av trygde- og pensjonspoeng, de skal miste en positiv identitet som skattebetalere og lønnsmottakere, sier Bjørn Willumsen.

- De skal heller bli klienter innenfor andre ordninger på minimal kursstønad. Slik blir de avhengige av sosialkontoret for å klare seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer