Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sviktet av Bondevik

SKJERVØY (Dagbladet): - Det er med tungt hjerte jeg sier det, men så langt har denne regjeringen ført en enda svakere distriktspolitikk enn Ap og Stoltenberg. Ordene tilhører KrF-ordfører Roy Waage.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var jo ikke rein Høyre-politikk vi ville ha, sier ordfører Waage.

Skjervøy i Troms er eneste norske kommune med reint KrF-flertall. Waage er en markant KrF-profil og populær i sitt kystrike. Men velgerne han møter rundt bordene på «Kaffekroken», forstår ikke hva partiet hans driver med for tida:

- Jeg får ikke tak i hva KrF vil med makta. Høyre sitter ved rattet, KrF i baksetet. Men folk i utkant-Norge er ikke spesielt sultne på mer av Høyres distriktspolitikk, mener Emma Haugnes.

- Jeg er enig med Emma. Vi har høy velferd i Skjervøy. Bondevik har lovet å komme hit i mai eller juni. Da må skal han få se hva vi er redde for: At det som møysommelig er bygd opp, er truet dersom Høyre-dominansen i regjeringen fortsetter, mener ordfører Waage.

Det samme har han fortalt statsministeren i flere brev og møter. Foreløpig til ingen nytte.

Lykkeland?

Skjervøy har fått sin del av den norske velferdskaka: For halvannet år siden ble et standsmessig helsesenter til 70 millioner innviet. Kystverket har nylig brukt 100 millioner på mudring og moloer. Stedet har nytt kulturhus, kunstgressbane, idrettshall og fint rådhus, nesten full barnehagedekning og gode lærerkrefter. Folk har særordninger som lav personskatt, ekstra barnetrygd og nedskriving av studielån. Samfunnet har bygd tunneler gjennom fjell og under havet fram til de 3000 innbyggerne.

- Det er ikke lett å forstå hvorfor dere skulle ha noen grunn til å klage?

- Dette dreier seg ikke om klaging eller at vi har fått for lite, men at vi er redd for å miste det vi har. KrFs utstillingsvindu vil bli knust om ikke Bondevik makter å holde Høyre i ørene, tror Waage.

For de rike

Han begrunner blant annet sin kritikk slik:

  • Distriktene:

- Det er Høyre-politikk, men ikke KrF-politikk, å kutte bevilgninger til lokale næringsfond og Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND). Det vil ikke gi oss flere gründere, sier han.

  • Næringsliv:

- Null skatt på aksjeutbytte tjener i liten grad næringslivet i distriktene. Det er et tiltak som først og fremst gjør at rike aksjeeierne i byene kan fylle opp lommebøkene, ifølge Waage.

  • Fiskeriene:

- Svein Ludvigsen vil halvere kystflåten. Det er å legge opp til storstilt sentralisering. Når ble det KrF-politikk å være med på slikt?

  • Kommuneøkonomi:

- Ingen økning i de statlige overføringene, mens nye oppgaver lesses over på oss. Det er uaktuelt å påta oss nye oppgaver, dersom disse ikke finansieres 100 prosent av Stortinget. Fortsetter det som nå, betyr det kraftige tjenestekutt i vår kommune, sier ordføreren.

Ut av regjeringen?

- Jeg var veldig skeptisk da vi gikk i allianse med Høyre. All erfaring tilsa jo at Høyres distrikts- og fiskeripolitikk ikke var noen invitt til samarbeid med KrF. Det viser seg nå at skepsisen var begrunnet, sier Waage, som heller ville ha et samarbeid med SV, Sp og Ap.

- I fordelings- og distriktspolitikken er alliansen Sentrum- Ap/SV alltid en bedre løsning enn alliansen Sentrum- Høyre.

Helt uten håp er han ikke. På en lokalpolitisk KrF-konferanse i Bergen ga Bondevik nylig klare løfter om bedring.

- Jeg gir ham en sjanse til å korrigere kursen. Men det må skje raskt. For KrF kan ikke leve med enda et statsbudsjett med en så dårlig distriktsprofil. Da er et liv i opposisjon et bedre alternativ.

REDD GLANSBILDET RAKNER: Roy Waage mener KrF er spilt ut over sidelinja og at dagens regjering framstår som en rein Høyre-regjering. - Kursen må legges om, ellers må vi tilbake i opposisjon, sier Skjervøy-ordføreren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!