Tidligere Wagner-soldat Andrej Medvedev

- Sviktet av Russland

Wagner-avhopper Andrej Medvedevs fortid beskrives som dyster. Han fikk ikke det han hadde krav på, mener grunnleggeren av menneskerettighetsorganisasjonen Gulagu.net.

PROTEST: - Jeg har ingen plass å bo. Hvem tjener penger på boliger for foreldreløse barn i Tomsk?, står det på plakatene til Medvedev. Konteksten rundt protesten er ikke Dagbladet kjent med, men Osetsjkin bekrefter at dette er Medvedev. Foto: Privat
PROTEST: - Jeg har ingen plass å bo. Hvem tjener penger på boliger for foreldreløse barn i Tomsk?, står det på plakatene til Medvedev. Konteksten rundt protesten er ikke Dagbladet kjent med, men Osetsjkin bekrefter at dette er Medvedev. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

26 år gamle Andrej Medvedevs fortid er alt annet enn lystbetont.

Da han krysset den norsk-russiske grensa i Finnmark forrige uke, løp han for livet med grensevakter hakk i hæl. Det er, på mange måter, beskrivende for hans forhold til russiske myndigheter gjennom barndommen.

Men håpet om en lysere framtid i Norge, blir stadig svakere. Mandag ble han pågrepet av Politiets utlendingsenhet. Medvedev hevder at han har fått beskjed av norske myndigheter om at han risikerer å bli deportert. Det avkrefter imidlertid hans forsvarer Brynjulf Risnes.

- Det er null sjanse for at han vil bli deportert til Russland, sier han, ifølge Reuters.

Grunnleggeren av menneskerettighetsorganisasjonen Gulagu.net, Vladimir Osetsjkin, mener Medvedev lider av en tragisk skjebne.

- Dramatisk og tragisk

Osetsjkin bisto Medvedev da han var på flukt fra den beryktede leiesoldatgruppa Wagner i Russland.

Han har jevnlig kontakt med 26-åringen og hans forsvarer i Norge, Brynjulf Risnes - seinest kort tid før telefonsamtalen med Dagbladet. Han har derfor god innsikt i avhopperens fortid.

Medvedev skal ha vokst opp på et barnehjem i Tomsk - uten mor og far.

- Det er en mann med en veldig komplisert, dramatisk og tragisk skjebne, slik jeg ser det - som ikke hadde en lykkelig barndom eller fikk omsorg av staten, sier Osetsjkin til Dagbladet.

Et bilde av Medvedev under en protest i Moskva underbygger dette. Der holder han to plakater med klager på behandlingen han fikk av Russland som ungt barnehjemsbarn.

PÅGREPET: Medvedev er pågrepet av Politiets utlendingsenhet. Foto: Privat
PÅGREPET: Medvedev er pågrepet av Politiets utlendingsenhet. Foto: Privat Vis mer

Dagbladet er ikke kjent med konteksten rundt protestene, men har fått bekreftet at det er 26-åringen som er avbildet.

- Staten ga ham ikke leilighet eller den økonomiske støtten han hadde krav på, i henhold til loven for foreldreløse. Han kom ut av barnehjemmet og ble overlatt til seg selv, sier Osetsjkin.

Seinere var han i det russiske militæret, hvor han gjennomførte førstegangstjenesten i de luftbårne styrkene.

Medvedev har også sonet en fengselsdom, angivelig for ran - og på den ene plakaten står det «Russland, fengsel, slavearbeid!».

- Alt han klarte å få til i Russland, var militæret, fengsel og Wagner-gruppa, dessverre, legger Osetsjkin.

- Ikke uvanlig

Da krigen brøt ut, forsto Medvedev at han ville bli kalt inn som del av de russiske styrkene.

Den massive propagandaen i Russland hadde overbevist ham. Han var sikker på at det var en god krig, og valgte derfor selv å verve seg til den beryktede Wagner-gruppa, ifølge Osetsjkin.

Russland er et land med enorme økonomiske forskjeller. Det er en relativt liten middel- og overklasse, og brorparten av befolkningen har relativt dårlig råd.

Seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Una Hakvåg, sier til Dagbladet at det ikke er uvanlig at ressurssvake russere verver seg til militærtjeneste.

MEDVEDEV: Andrej Medvedev (26) befinner seg nå i Norge. Foto: Privat
MEDVEDEV: Andrej Medvedev (26) befinner seg nå i Norge. Foto: Privat Vis mer

- Russland har store ambisjoner om hvor stort forsvar de skal ha, men sliter samtidig med å få nok soldater til å verve seg til tjeneste. Derfor har det russiske forsvaret og de private selskapene aktivt rekruttert mennesker i vanskelige og sårbare situasjoner. Vi har hørt historier om soldater som har vervet seg på grunn av få jobbmuligheter eller fordi de ikke klarte å forsørge familien sin. Det er generelt ikke veldig godt betalt å jobbe i det russiske militæret, men det lokkes likevel med gode lønninger og en lys framtid, sier hun til Dagbladet og legger til:

- Nøyaktig hvor stor andel av det russiske militæret som defineres som ressurssvake har vi ikke oversikt over, men vi vet at befolkningen fra middelklassen og storbyene er underrepresentert.

De private militære selskapene i Russland, blant annet Wagner-gruppa, har tradisjonelt vært kjent for bestå av «elitesoldater», sier Hakvåg.

- I noen miljøer, kanskje spesielt blant ressurssvake, kan det bli sett på som prestisjefylt å være en del av disse gruppene. Samtidig kommer det stadig nye historier om hvordan tjenesteforholdene egentlig er, noe som naturligvis vil påvirke rekrutteringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer