Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sviktet av verden

For tre måneder siden besøkte Dagbladet babyen Intesar Iesa Elthaer i Darfur. Mens verden diskuterer, døde hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til uka skal FNs sikkerhetsråd igjen behandle krisen i Darfur. Kanskje kan det bidra til at overgrepene mot sivilbefolkningen stanses. For mange er det uansett for seint.

Barn som sulter lager ikke mye lyd. Bare de har sultet lenge nok, orker de ikke å gråte. Store øyne, store mager og slappe blikk. Helt uten liv. De eksisterer langsomt og nesten livløst.

Akkurat som ni måneder gamle Intesar Iesa Elthaer. Det har gått tre måneder siden Dagbladet møtte den underernærte babyen på fjellet Jebel Marra. Under ei altfor stor T-skjorte dinglet huden rundt det som skulle være fyldige barnearmer. Intesar mistet moren sin da landsbyen hun bodde i ble angrepet av Janjaweed-milits og sudanske regjeringssoldater. Ei yngre tante hadde tatt til seg jenta, men manglet brystmelk.

-  Jeg spør folk om melk hver dag. Noen dager får jeg kumelk, andre dager melk fra geit. Men det hender at jeg ikke får noe i det hele tatt, fortalte tanta, Noura Silaman (21).

GJENTATTE GANGER

advarte hjelpeorganisasjonene om den kommende katastrofen. Men det skulle ta flere måneder før verden reagerte på krisen i Darfur. Men så, i sommer, kom de. Amerikanske CNN, britiske BBC, USAs Colin Powell og FNs Kofi Annan. Hele verdens øyne var i noen utvalgte øyeblikk rettet mot denne vestlige delen av Sudan. Bildene av avmagrede mennesker og nedbrente landsbyer rystet.

I juli ga FNs sikkerhetsråd den sudanske regjeringen 30 dager på å avvæpne den arabiske Janjaweed-militsen, som man mente sto bak omfattende overgrep på sivile. Det ble snakket om humanitær intervensjon og oljeboikott hvis kravene ikke ble innfridd.

Men all oppmerksomheten til tross. Overgrepene i Darfur fortsetter. Kvinner voldtas, barn sulter og kampene på bakken er ikke innstilt. Hver dag bryter alle parter våpenhvilen som ble innført i april.

-  Det er ganske nedslående at situasjonen bare er blitt verre, til tross for så mye internasjonalt fokus, sier stedlig representant for Kirkens Nødhjelp i Darfur, Anne Lise Fossland, til Dagbladet.

HARDE KAMPER

gjør at nærmere 200 000 mennesker ikke får nødhjelp, melder FNs matvareorganisasjon (WFP).

-  Det internasjonale samfunn har lovet å hjelpe ofrene for denne katastrofen, men har så langt ikke gitt tilstrekkelig hjelp og støtte, sier Atle Fretheim, styreleder i Leger Uten Grenser (MSF).

Nok en rapport faller på bordet. «Forfølgelse, trusler og mislykket hjelp i Darfur» står det på forsida. Den handler om brutte løfter, om nødhjelp som har kommet for seint og som uansett er utilstrekkelig. Volden har også fått sitt kapittel i rapporten. En egen undersøkelse, utført av MSF, viser at vold er hovedårsaken til 60 prosent av dødsfallene i deler av Darfur. I Murnei, en av flyktningleirene, er vold skyld i tre av fire dødsfall blant kvinner.

-  Så mye prat, så mye oppmerksomhet, men så liten beskyttelse for dem som rammes. Verden må bli gjort oppmerksom på at volden og lidelsene ikke har stanset, sier Fretheim.

Sudans regjering og det internasjonale samfunnet har sviktet, mener han.

INGEN VET

helt sikkert hvor mange liv som er gått tapt siden konflikten startet for omtrent 21 måneder siden. Kanskje er det 70 000, slik FN hevder, nærmere 1,5 millioner er drevet på flukt.

-  Spesielt bekymringsfullt er økningen i voldsbruk fra SLA-geriljaen. Alle grupper har trappet opp kampene, og da ligger det ikke til rette for å finne gode sikkerhetsløsninger, sier statssekretær i Utenriksdepartementet Vidar Helgesen til Dagbladet.

-  Vi ønsker fred. Men så lenge regjeringen fortsetter å angripe, må vi forsvare oss, sier Ahmed Abdelshafi Yagoub.

Han er ansvarlig for utenriksspørsmål i Sudans frigjøringsbevegelse (SLA), en av to afrikanske opprørsgrupper i Darfur.

I SNART TO UKER

har SLA-geriljaen sittet i forhandlinger med representanter for den andre opprørsgruppa, Bevegelsen for rettferd og likhet (JEM), og regjeringen i Khartoum. Tirsdag kom partene fram til en avtale som blant annet skal gjøre det enklere å frakte nødhjelp inn til flyktningene. Dessuten gikk regjeringen med på å innføre en flyforbudssone over Darfur. Dermed blir det vanskeligere for regjeringsflyene å gi støtte fra lufta når Janjaweed-militsen angriper. Talsmann Victor Khalil Ibrahim i JEM mener likevel det gjenstår å se om avtalen blir holdt. Inntil videre vil kampene fortsette, for ingen av partene ser ut til å ville legge ned våpnene.

Ibrahim mener det internasjonale samfunn må omtale katastrofen i Darfur som et folkemord. Og handle deretter. Det er den amerikanske Kongressen enig i, men de fleste statsledere hevder det ikke finnes nok bevis, og nøyer seg med å omtale overgrepene som «etnisk rensing».

-  Diskusjonen om folkemord er viktig, men vi må ikke ha krav om at det er folkemordomfang for at man skal reagere.

-  Dersom det defineres som et folkemord, vil det ha en rettslig og politisk effekt, sier Vidar Helgesen i UD.

For å avklare denne viktige disputten, sendte FNs generalsekretær Kofi Annan en egen kommisjon til Darfur denne uka. Fem personer skal etter to ukers feltarbeid avgjøre om overgrepene mot sivilbefolkningen i Darfur kan karakteriseres som et folkemord. Gjør de det, er FN ifølge folkeretten forpliktet til å gripe inn. Konklusjonen skal legges fram etter årsskiftet.

I DARFUR HAR

hjelpearbeiderne kjempet mot klokka i snart to år. Snart vil de fleste i Darfur være avhengige av nødhjelp for å overleve. FN mangler 188 millioner dollar for å kunne yte den hjelpen de mener er nødvendig. At volden bare øker, gjør hjelpearbeidet risikabelt og uforutsigbart. Flere organisasjoner har trukket seg ut.

Nå setter mange som jobber med Darfur-krisen, sin lit til medlemmene i FNs sikkerhetsråd, som torsdag skal møtes i Nairobi for å diskutere et nytt resolusjonsforslag. Om Sikkerhetsrådet denne gang vil lykkes med å sette reelt press bak truslene, er fortsatt uvisst.

Uansett er det for seint for mange. Blant annet for lille Intesar. For noen uker siden besøkte Hilary Andersson fra BBC Jebel Marra-fjellet. På forespørsel fra Dagbladet oppsøkte hun stedet der den lille jenta bodde. Tirsdag kom en mail fra Andersson: «Jeg har dårlige nyheter til deg. Den lille jenta i Jebel Marra er dessverre død.»

DØDE: Tante Noura Silaman (21) gråt for ni måneder gamle Intesar Iesa Elthaer da Dagbladet møtte henne i Darfur for tre måneder siden. Hjelpearbeiderne nådde aldri fram til Jebel Marra-fjellene, og Intesar døde.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media