Sviktet og bedratt av sine nærmeste

LONDON (Dagbladet): Ian Huntley, som er mistenkt for dobbeltdrapet på Holly og Jessica i Soham, blir karakterisert som dominerende kontrollfrik og lystløgner. Han brøt sammen da hans sosiale nettverk gikk i stykker for sju år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bildene av Ian Huntley (28) og Maxine Carr (25), som sitter i varetekt for drapene på Jessica Chapman og Holly Wells, begynner å bli mer detaljert.

Venner og bekjente forteller at Huntley i løpet av noen få måneder vinteren og våren 1995 giftet og skilte seg. Samtidig brøt foreldrenes ekteskap sammen. Kort tid etter etablerte moren et forhold til en lesbisk kvinne. Det hele toppet seg da Ian kom hjem og fant kona i seng - med sin ett år yngre bror, Wayne.

Ukjent dødsårsak

Politiet vil i dag trolig formelt sikte Maxine Carr og Ian Huntley for drapene på de ti år gamle småjentene, Jessica Chapman og Holly Wells. I hele går satt de to mistenkte i forhør, men de har ennå ikke tilstått.

Politiet er svært tilbakeholdne med opplysninger, men i går ble det klart at rettsmedisinere som undersøkte likene av Jessica og Holly ikke har klart å fastslå hvordan de ble drept.

Politiet antydet seint i går kveld at de kanskje aldri vil finne ut hvordan de to barna døde.

I kjølvannet av de grufulle drapene har flere av de britiske avisene krevd dødsstraff gjeninnført, mens andre pisker opp stemningen ved å kreve offentliggjøring av navnene på alle dømte pedofile.

Lystløgner

I åra etter 1995 skal Huntley hatt dusinvis av forhold, mange av dem til jenter mye yngre enn ham selv. Samtidig tok han morens fødenavn, Nixon. Dette fordi han ga faren skylden for foreldrenes ekteskapelige havari. I september i fjor fikk han også jobben som vaktmester i Soham under navnet Nixon, men skiftet tilbake til Huntley da foreldrene flyttet sammen igjen i vinter.

Gamle skolekamerater sier at han var enslig og venneløs, og ofte ble ertet på skolen - som han sluttet etter ungdomsskolen.

En av hans tidligere kjærester, Katie Webber (23), sier til The Sun at «han stort sett snakket om seg selv» og at han «nærmest var en lystløgner».

- Han forlangte også at jeg gjorde alt arbeid i huset og ble rasende hvis jeg gjorde noe galt. Så forlangte han at jeg sluttet å ha kontakt med foreldrene og familien min: Han ødela fullstendig selvtilliten min, sier Webber.

Ian Huntley skiftet også bosted og jobber som andre skifter skjorte: Stort sett som ufaglært arbeider i fiske- og matvareindustrien i Grimsby, men han hadde også arbeid som sikkerhetsvakt og dørvakt før han traff og flyttet sammen med Maxine Carr i 1999.

Karakteristikkene av Maxine Carr varierer fra «en utagerende lettbeint flørt» til innadvendt, usikker og forsiktig.

- Maxine hadde hemmeligheter og skiftet personlighet - særlig hvis hun hadde drukket, forteller to tidligere kjærester: Paul Selby og Jason Wink. På puben kunne hun danse på bordene, synge karaoke og flørte vilt med mannfolk, samtidig som hun ble helt fortvilet dersom kjæresten kastet et blikk på en annen kvinne.

- Hun ville ha oppmerksomhet hele tida, sier Selby.

Skiftet navn

Da hun traff Wink, kalte hun seg Benson, mens hun i virkeligheten het Capp - et navn hun forandret til Carr i 1997, fordi hun ikke ville ha et navn som knyttet henne til faren. Foreldrene hennes ble skilt da hun var tre år, og moren Shirley Capp - som Maxine forguder - måtte slåss mot fattigdommen for å forsørge Maxine og den ti år eldre søsteren Hayley.

I tenåra hadde hun anoreksi, og var svært opptatt av hvordan hun så ut. Etter at hun gikk ut av ungdomsskolen hadde også Maxine en rekke forskjellige jobber i fiskeindustrien, mens hun fortalte at hun drømte om å bli lærer. For fire år siden fikk hun jobb på et hvilehjem, før hun året etter ble forsikringsagent - og møtte Ian Huntley, som, ifølge bekjente, «behandlet henne som et kosedyr han kunne kommandere som han ville».

I går lot også Maxines mor seg intervjue og fortalte at datteren «tilba Ian».

- Maxine er svært glad i ham. Ingenting vil ødelegge forholdet. Og hun er ingen morder, sier Shirley Capp til Daily Mirror.

MISTENKT: Ian Huntley beskrives som en dominerende og kontrollerende mann. Nå sitter han i varetekt mistenkt for dobbeltdrap på tiåringene Holly og Jessica i Soham.
MISTENKT: Maxine Carr.