Bulgaria:

Sviktet Putin for å redde Ukraina

Da Ukraina trengte det som mest, kom redningen fra overraskende hold. Bulgarske myndighetspersoner skal ha trosset både Russland og egne, for å gi Ukraina muligheten til å slå tilbake.

TROSSET PUTIN: Den politiske ledelsen i Bulgaria gikk i mot både egne regjeringsmedlemmer og risikerte store økonomiske konsekver for å trosse Putin og støtte Ukraina. Foto: Ilya Pitalev / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB
TROSSET PUTIN: Den politiske ledelsen i Bulgaria gikk i mot både egne regjeringsmedlemmer og risikerte store økonomiske konsekver for å trosse Putin og støtte Ukraina. Foto: Ilya Pitalev / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB Vis mer
Publisert

Med drøyt en fjerdedel av befolkningen anslått til å leve under fattigdomsgrensa, er Bulgaria regnet for å være EUs fattigste medlemsland.

Landet har også historisk sett hatt en nær tilknytning til Russland - både politisk og økonomisk.

Da Vladimir Putin gikk til krig mot Ukraina 24. februar 2022 var Bulgaria blant annet det EU-landet som var mest avhengig av russisk gass, og uttalt uteble den klare støtten fra Bulgaria til Ukraina i stor grad.

- Nato-landet Bulgaria har hittil holdt igjen på offisiell forsyning av våpen til Ukraina, skrev for eksempel Dagbladet den 27. april i fjor.

Men en ny artikkel i den tyske avisa Die Welt avslører hvordan Bulgaria i det skjulte trosset Putin og ble livsviktige for Ukrainas kamp mot Russland.

- Det bulgarske forslaget

De fleste, inkludert Russlands egne soldater, lot seg overraske da russiske styrker invaderte Ukraina tidlig i 2022.

Også innad i EU-parlamentets rekker skal det ha hersket forvirring og usikkerhet rundt hvordan man skulle forholde seg til situasjonen.

På et uformelt møte blant medlemmer av Det europeiske råd den 25. februar, dagen etter at krigen brøt ut, skal daværende statsminister til Bulgaria, Kiril Petkov, ha vært sentral.

Der skal Petkov ha poengtert at Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj var på Moskvas dødsliste og kunne ha mindre enn 48 timer igjen å leve.

Dette tilsynelatende for å demonstrere at EU-landene hadde begrenset med tid å handle på, og for å motivere medlemslandene til å ta harde beslutninger raskt.

Dette skal ha vært noe av motivasjonen bak den massive sanksjonspakka EU-landene lanserte mot Russland kort tid etter.

Omtrent samtidig skal finansminister og Petkovs medgrunnlegger av partiet «Vi viderefører endringen», Asen Vasilev, ha holdt en tale på et finansministermøte, som skal ha snudd stemningen fra usikker til målrettet.

- To dager seinere implementerte Brussel disse tiltakene. I EU-sirkler ble de omtalt som «det bulgarske forslaget», skriver den amerikanske avisa Politico om hendelsene.

PETKOV OG VASILEV: Kiril Petkov og Asen Vasilev grunnla sammen partiet «Vi viderefører endringen», og begge skal ha spilt en viktig rolle for Ukrainas evne til å motkjempe Russland i de tidlige månedene av krigen. Foto: AP Photo / Valentina Petrova / NTB
PETKOV OG VASILEV: Kiril Petkov og Asen Vasilev grunnla sammen partiet «Vi viderefører endringen», og begge skal ha spilt en viktig rolle for Ukrainas evne til å motkjempe Russland i de tidlige månedene av krigen. Foto: AP Photo / Valentina Petrova / NTB Vis mer

Delte regjeringen

Til tross for de bulgarske ministrenes tilsynelatende svært sentrale rolle i sanksjonene mot Russland, var det ikke landets eneste bidraget til Ukraina i tidlig fase av krigen.

Bulgaria bidro til Ukrainas forsvarsevne på måter som kan se ut til å ha vært minst like viktige, og også langt mer utfordrende og risikable for de delaktige innad i Bulgarias regjering.

«ZOMBIER»: Denne videoen fra Ukraina har vekker oppsikt på grunn av soldatenes atferd. Video: Iltalehti. Reporter: Magnus Paus Vis mer

Allerede den 28. februar sparket daværende statsminister Petkov sin egen forsvarsminister, Stefan Yanev, etter at sistnevnte tok et klart retorisk standpunkt for de russiske okkupasjonsmaktene i krigen, ifølge blant annet Reuters.

For å bistå Ukraina måtte altså Petkov og hans allierte ikke bare risikere økonomiske represalier fra Russland, men også hard motstand fra sine egne regjeringsmedlemmer.

YANEV: Stefan Yanev har i tillegg til å være forsvarminister også vært statsminister for Bulgaria. Foto: AP Photo / Valentina Petrova / NTB
YANEV: Stefan Yanev har i tillegg til å være forsvarminister også vært statsminister for Bulgaria. Foto: AP Photo / Valentina Petrova / NTB Vis mer

Diesel og ammunisjon

Tidlig i krigen skal en samtale ha funnet sted mellom Ukrainas utenriksminister, Dmytro Kuleba, og den bulgarske statsministeren.

Kuleba skal ha gjort landets behov for drivstoff og ammunisjon tydelig for Petkov. På dette skal statsministeren ha svart at «det blir ikke lett», men også at han skulle gjøre «alt i sin makt» for å etterkomme Ukrainas behov.

Å leve opp til dette ble en kampanje i skyggene for den bulgarske presidenten og hans allierte.

Via mellomledd klarte Bulgaria i løpet av våren 2022 å bli en av Ukrainas største leverandører av diesel, og måten dette foregikk på kan i seg selv sees som et stikk mot Putin.

I Bulgaria hadde nemlig det russiske selskapet Lukoil et raffineri som blant annet omgjorde russisk råolje til diesel. Dette raffineriet skal finansminister Vasilev ifølge Die Welt ha overtalt til å selge sitt overskudd av diesel til Ukraina.

På denne måten endte altså Ukraina opp med å få 40 prosent av sin diesel forsynt fra landet som søkte å tvinge det i kne.

Regjeringen fikk også autorisert salget av ammunisjon, ikke direkte til Ukraina, men til mellomledd som videre brakte den til ukrainske styrker.

- Vi anslår at omtrent en tredjedel av ammunisjonen Ukraina trengte i den tidlige fasen av krigen kom fra Bulgaria, sier Petkov til Welt.

Sto imot

Når Russland fikk oversikt over Bulgarias omfattende støtte til Ukraina, fikk det raskt konsekvenser.

Den 27. april stengte Russland for gasstilførselen til Polen og Bulgaria. Årsaken var angivelig fordi de to landene ikke ville betale for forsyningen i russisk valuta, men ble hyppig ansett som et delvis fordekt forsøk på utpressing.

Bulgaria lot seg likevel tilsynelatende ikke utpresse, men valgte i stedet å henvende seg til USA for å få dekket sitt gassbehov, og fikk to tankskip med flytende gass fraktet til landet.

- Jeg gjorde det klart i samtalene med USA at disse tankskipene er et politisk signal til hele Europa om at det alltid er veier ut av russisk avhengighet, uttalte Petkov om hvordan han fikk USA til å gå med på å selge gassen til samme pris som Bulgaria ellers ville betalt til Russland.

I løpet av sommeren ble imidlertid Petkovs regjering avsatt etter mistillitsforslag. En hendelse prorussiske styrker skal ha vært en del av, skriver Politico.

KULEBA: Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba sier til Die Welt at han alltid kommer til å være takknemlig for Kiril Petkovs innsats i de tidlige månedene av krigen. Foto: Stephanie Lecocq / Pool Photo via AP / NTB
KULEBA: Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba sier til Die Welt at han alltid kommer til å være takknemlig for Kiril Petkovs innsats i de tidlige månedene av krigen. Foto: Stephanie Lecocq / Pool Photo via AP / NTB Vis mer

I Ukraina er imidlertid takknemligheten til Petkov og hans allierte fortsatt til stede.

- Kiril Petkov har vist integritet, og jeg kommer alltid til å være takknemlig, uttalte den ukrainske utenriksministeren Kuleba om Petkov innsats til Die Welt.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer