Svimmel og svett etter super-rask tv-debatt

- Her nytter det bare med ett budskap, sa en småsvett Carl I. Hagen etter at TV2s Pål Jørgensen hadde sluppet de fire statsministerkandidatene i strupen på hverandre i valgkampens sprintduell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

25 minutter hadde de på seg, de fire samuraier i norsk politikk, statsminister Jens Stoltenberg, Jan Petersen (H), Kjell Magne Bondevik (KrF) og Frp's Carl I. Hagen.

Etter sending var alle de fire statsministerkandidatene i villrede om hvordan det hadde gått.

- Det ble altfor mange temaer på en gang. Programmet framsto som en innholdsfortegnelse over skillelinjene i norsk politikk, mente en usikker Jan Petersen, som likevel var rimelig godt fornøyd med egen innsats.

Tjuvtittet

Statsminister Jens Stoltenberg tok for sikkerhets skyld en liten titt på utdraget fra debatten som ble sendt på nyhetene klokka 21. Etterpå nikket han fornøyd.

- Jo, dette gikk bra, men jeg må si at programleder Pål T. Jørgensen hadde et ambisiøst opplegg da han forsøkte å gjennomføre en slik debatt på 25 minutter, flirte Stoltenberg før han tok med seg sjåfør, livvakt og statssekretær Jan Erik Larsen og gikk ut i kveldsmørket.

- Det går ikke an å ha mer enn maksimalt to budskap når man deltar i slike sendinger. Jeg bestemte meg for å snakke bare om de 230 milliardene vi har i overskudd på statsbudsjettet - som vi ikke bruker for å hjelpe syke og eldre, sa Frp-formannen.

Beskyldte Bondevik

Der sørget han også for å erte på seg KrFs statsministerkandidat Kjell Magne Bondevik. Hagen beskyldte Bondevik for å nekte kreftsyke moderne behandlingsformer og viktig sykehusutstyr.

- Dette var en bra debatt på mange måter, men Hagen gikk for langt da han påsto at min politikk hadde tatt liv, sa en irritert Bondevik.

Valgduellen ble en slags firekamp for menn, uten adgang for kvinner.

SV-leder Kristin Halvorsen er riktignok ikke statsministerkandidat, men hun var savnet mellom slipsnålene i TV2s studio.

Jens Stoltenberg, Ap

Solid uten å briljere. Lot seg ikke lokke til å tallfeste hva han og Ap må ha for å fortsette i regjering. Var raskt ute med skrytelista si og tung og utholdende i kritikken av Høyres skatteløfter. Drar fordeler av at de tre andre krangler seg imellom.

Kjell Magne Bondevik, Krf

Fortsatt den folkeflertallet helst vil ha som statsminister. Krf tilhører utgiftspartiene, men rutinerte Bondevik framsto som landsfaderlig ansvarlig og advarte Hagen og Petersen mot å love for mye. Selvsikker og trygg.

Jan Petersen, H

Forsøker å formidle interessante observasjoner han har gjort «der ute», men kommer raskt på defensiven. Ikke god til å parere angrep og får heller ikke inn rene treffere på de andre. Lider dessuten av at han får kritikk både av hovedmotstander Stoltenberg og ønskepartner Bondevik. Mange slike debatter er neppe heldig for oppslutningen.

Carl I. Hagen, Frp

Har ikke gjenfunnet sitt gamle jeg. Virker ensporet og ferdigprogrammert med sin stadige terping på at Norge går med 230 milliarder i overskudd - uansett hva han blir spurt om. Men det er nok gjennomtenkt. Hagen vet at kort taletid tilsier konsentrasjon om ett hovedpoeng.