Pipebrann: Brannvesenet i Skjåk kunne ikke hindre at gårdsbygningen fra 1900 fikk store skader.  Foto: Hans Erik Kjosbakken / Avisa Fjuken
Pipebrann: Brannvesenet i Skjåk kunne ikke hindre at gårdsbygningen fra 1900 fikk store skader. Foto: Hans Erik Kjosbakken / Avisa FjukenVis mer

Svimte av to ganger under redningsarbeidet

Fikk reddet ut album og harddisk da pipebrann satte fyr på huset i Skjåk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amund Odden (48) fikk beskjeden som er alle huseieres mareritt: Huset ditt brenner!

Brannen i gårdshuset ble oppdaget av folk som kjørende på riksvei 15 rett ved huset, forteller han.

- De varslet samboeren min (40) som var inne i huset. Hun hadde ikke merket at brannen hadde startet over hodet på henne.

Selv hadde han reist på jobb, men kom seg fort hjem igjen.

Svimte av - Vi varslet brannvesenet, og begynte å redde ut det vi kunne. Jeg tenkte først på bilder, album og harddisker, og fikk dem ut før de ble ødelagt av røyk og vann. Men det tok hardt på meg, for jeg svimte av to ganger mens vi bar ut tingene. forteller han.

Brannen var under kontroll en snau time etterpå, men gårdshuset er ubeboelig etter slukkingen av brannen. Vann har trengt inn overalt, og Odden er usikker på om huset kan bygges opp igjen slik det var. Men det er ett hus til på gården som familien foreløpig kan bo i.

- Men i natt bor vi nok hos gode venner. Vi trenger å roe oss ned hos dem nå, sier han.

Mange pipebranner Brannen skal, som alle branner, etterforskes. Men siden det brant i pipa, og brannen bredte seg til taket, virker det sannsynlig at brannen startet i pipa.

- Brannvesenet rykker ut til 1500 pipebranner i året. Men vi tror det er mange flere som ikke blir meldt, sier Dagfinn Kalheim, direktør i Brannvernforeningen.

- Feil fyring, overdimensjonerte og feilmonterte ildsteder, og uforsiktig behandling av ulmende aske er de mest vanlige årsakene til fyringsbranner. Fyrer man med full ovn og for lite luft, danner det seg fort beksot på innsiden av pipa. Soten kan ta fyr, og varmen kan få pipa til å sprekke, sier han.

Nytt og godkjent I det gamle huset i Skjåk har det i det siste vært fyrt mer, og i lengre perioder, enn i tidligere år, opplyser huseieren.

- Men ovnen er bare fire år gammel, reintbrennde og installert av et firma. Leca-pipa, som ble satt opp i 1979, ble også inspisert og godkjent så seint som ifjor. Vi har også alltid fulgt alle råd om riktig fyring, understreker Amund Odden.