Svin i familien

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Da nyheten om at den høytstående Washington-politikeren har vært utro med en av sine medarbeidere sprekker, ringer politikerens presserådgivere kona og ber henne komme til pressekonferanse. Kona tørker tårene, tar på seg noe pent og stiller seg ved sin manns side. Handlingen er fra den nye filmen «State Of Play», som hadde premiere på norske kinoer i helga, men kunne like gjerne vært hentet fra en nyhetssending. Regissør Kevin Macdonald har nemlig hatt mange virkelige hendelser å boltre seg i.

Politikerfruene var et hyppig samtaleemne i USA i 2008, året da ikke bare én, men tre fremadstormende politikere ble tatt med buksene nede. New York-guvernør Eliot Spitzers brukte fritida i prostitusjonsring, mens verken kongressmann Vito Fossella og presidentkandidat John Edwards på sin side nøyde seg med å ha elskerinner. De fikk det tabloidmediene frekt kaller «kjærlighetsbarn» med dem også. Felles for politikernes forsmådde koner var at de sto der, ved siden av, da ektemennene i all offentlig unnskyldte sin kåthet, og det alle snakket om etterpå var: Hvorfor i all verden gjorde de det?

Kanskje får vi noen svar denne måneden. Boka «Resilience», som kommer ut i USA 12. mai, er nemlig skrevet av Elizabeth Edwards, John Edwards bedratte og kreftsyke kone. Og denne gang holder ikke Elizabeth Edwards kjeft, ifølge utdragene som avisa Daily News har fått. Hun avslører at ektemannen tilsto utroskapet allerede dager etter at han i 2006 erklærte sitt kandidatur til presidentvalget, altså et helt år før National Enquirer begynte å snuse på saken. «Jeg gråt og skrek, og så løp jeg inn på badet og kastet opp» skriver hun om dagen da hun fikk vite det. Elizabeth Edwards skriver også at hun etter utroskapsinnrømmelsen prøvde å få mannen til å trekke seg ut av valgkampen, for å beskytte familien mot avsløringene som kunne komme. «Han skulle aldri ha stilt til valg», skriver hun. Men det gjorde han. Og hun lot som ingenting.

Nå retter Elizabeth Edwards skyts mot elskerinnen. Hun bruker ikke Rielle Hunters navn én gang, med den effekt at Hunter, ifølge Daily News, blir «redusert til en parasitt som invaderte Edwards-familiens liv». «Mitt liv er kanskje tragisk», skriver Elizabeth Edwards. «Men hennes er patetisk». Mange lurer på hvor mye hun skriver om sin egen ektemanns svik i boka, når Broadway Books, som gir ut memoarene, sier at Edwards har skrevet «en usentimental og til syvende og sist inspirerende meditasjon over gavene vi kan finne blant livets største ufordringer».

For har Elizabeth Edwards gått fra mannen sin? Neida. Selv om hun i boka skriver at han til og med løy når han tilsto utroskapet, ved å servere klassikeren «det skjedde bare én gang», bruker hun mye plass på å skrive om tilgivelse for mannen hun har stått ved siden av hele sitt voksne liv.

Det kunne være interessant å se om Michelle Obama ville gjøre det samme for sin mann om han var utro. Høyst sannsynlig ville han aldri turt å prøve.