Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Svindel av Kværner

Kjell Inge Røkke betegner Kværner-ledelsens omgang med tall som «financial fraud» - på norsk svindel. Han gjorde det i går kveld klart at siste ord ikke er sagt i kampen om Kværner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mørk dress, silkeslips og blankpussede svarte sko - og sokker - foredro han for første gang i prestisjetunge Polyteknisk Forening om å drive maritimbasert industri - og fikk stormende applaus.

Han mente det var «skremmende» at det ikke var forståelse for å fusjonere de to selskapene Kværner og Aker Maritime til en slagkraftig internasjonal aktør innenfor offshore og verftsindustri.

I møtet med media etterpå var Aker Maritime-sjefen ikke nådig i sin kritikk av Kværner-ledelsen.

Inkompetente

- Her har det vært så mye inkompetanse på flere nivå at ansatte og aksjonærer har krav på å få vite hva som har skjedd. Det går ikke an å framstå som en seriøs bedrift og legge fram tall som viser hvor bra alt er den ene dagen, og så ser tallene plutselig helt annerledes ut noen uker seinere, sa Røkke.

Kjell Inge Røkke ville ikke kalle hendelsene i Kværner for «svindel», men foretrakk det engelske uttrykket «financial fraud». Direkte oversatt betyr det finansiell svindel.

- Ja, det kan du vel kalle det, sa Røkke. Seint i går kveld ønsket ikke Røkke å utdype angrepet på ledelsen i Kværner.

På den ekstraordinære generalforsamlingen i morgen vil han kreve en gransking av Kværner-styret.

På tross av Aker Maritimes sentrale rolle som eier, hevdet Røkke at Kværner-ledelsen systematisk hadde motarbeidet dem. Han ønsket ikke å si hvem.

Mot omkamp

Han konstaterte at han har tapt to milliarder kroner på Kværner-engasjementet så langt, og at det ikke var særlig moro, men framsto langt ifra som en slagen mann. Tvert imot: Fighterånden er bare forsterket. Aker Maritime-sjefen ser ikke bort fra at han vil ta en omkamp for å få gjennomført sin strategi for å få det skakkjørte selskapet på fote igjen.

- Vi konstaterer at styret ville ha en russisk løsning i stedet for en norsk. Vi vet ikke mer om Yukos' løsning enn det som sto i pressemeldinga. Når vi får prospektet, skal vi analysere det, og vurdere hva vi skal gjøre. Røkke utelukket ikke at Aker Maritime ville mobilisere for å stemme ned det russiske forslaget.

Dette innebærer ifølge Røkke at Yukos blant annet vil selge unna store deler av Kværner. Aker Maritime ville gjennomføre «minimale» salg og heller satse på sammenslåing av de delene, blant annet olje- og gassdivisjonen, som ville utfylle Aker Maritime. Begge selskaper utvikler og leverer blant annet oljeboringsplattformer. Røkke mener det er overkapasitet i Norge på dette området.

Kan velte løsningen

Aker Maritime kan i teorien velte redningspakken fra Yukos, siden forslaget om en emisjon på tre milliarder kroner krever to tredelers flertall på generalforsamlingen i Kværner seinere i år.

- Det er langt fram til den. Det skal gås mange runder, det er mange som skal si ja før en kan si at dette er endelig, sier Røkke.

På spørsmål om han ser for seg et samarbeid mellom russiske Yukos Oil og Aker Maritime, svarte han: - Vi kan samarbeide med de fleste.

På spørsmål om den økonomiske sitasjonen for Aker Maritime svarte han: - Vi er gjeldfrie.

Og etterpå inviterte han Celina på restaurant.

ETTERTRAKTET INTERVJUOBJEKT: I går holdt Røkke foredrag i Polyteknisk Forening. Etterpå ble han omringet av pressefolk som var mest interessert i hans syn på situasjonen i Kværner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!