-  Svindel i stor stil

Det svindles for millioner i gjenoppbyggingen av Afghanistan, sier den afghanske planleggingsministeren Ramadan Bashardost til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Frivillige organisasjoner svindler det afghanske folket for millioner av dollar, og de har så mye makt at de fungerer som en stat innen staten, sier Bashardost om arbeidet til de frivillige organisasjonene, også kalt NGO (Non Governmental Organizations).

Organisasjonene jobber med gjenoppbyggingen av landet, og planleggingsministeren har de siste månedene gått hardt ut mot hjelpeorganisasjonene. Han vil ha oversikt over flere hundre av dem som mistenkes for å levere falske rapporter over prosjekter de har fått støtte til.

-  NGO-ene driver med svindel i stor stil. Jeg har selv inspisert organisasjoner som har fått 20 000 dollar (138 000 kroner) til å bygge en skole.

FAKTA

Gjenoppbygging av Afghanistan

NGO: Non-governmental organization. 2019 afghanske og 333 internasjonale NGO-ere jobber med gjenoppbyggingen av Afghanistan.

NGO-ene har totalt fått 17,3 milliarder kroner i støtte under giverkonferansen i Tokyo.

Norge ga ca. 400 millioner kroner i bistand til Afghanistan i fjor.

-  De bruker dårlige bygningsmaterialer og bare halvparten av pengestøtten går til selve byggingen. Resultatet blir at et skolebygg som kunne vart i ti- tjue år, begynner å forfalle etter to- tre år.

Møter motstand

Han hevder han møter motstand i sitt ønske om å avsløre svindelen.

-  NGO-ene nekter nærmest å samarbeide når departementet vil inspisere arbeidet og regnskapet deres. Samtidig møter jeg motstand i min egen regjering.

-  Hvorfor møter du motstand fra kollegene dine?

-  Det er snakk om så store beløp at NGO-ene har skaffet seg mektige kontakter i afghansk politikk. Bare under giverkonferansen i Tokyo fikk bistandsorganisasjonene 2,5 milliarder dollar (17,3 milliarder kroner), sier han.

Feil hender

Ministeren klager over hvor lite som har blitt gjenoppbygd i Afghanistan etter at pengekranene ble åpnet for NGO-ene.

-  Med flere milliarder dollar i støtte fra verdenssamfunnet og med over to tusen afghanske NGO-er, skulle man tro at infrastrukturen i landet hadde blitt bedre, men nei. Pengene havner rett og slett i feil hender, sier han.

Bashardost legger dessuten skylden på NGO-ene for at prisene i Kabul har skutt i været:

-  En slik organisasjon skal tjene det afghanske folket og ikke leie luksuriøse villaer til 15 000 amerikanske dollar (103 000 kroner) i måneden. Som et direkte resultat av dette, har ikke Kabul-borgere råd til å bo i hjembyen sin lenger.

Astrid Everine Sletten i den norske Afghanistankomiteen har også merket prisøkningen.

-  Vi får gjort mindre med pengene nå i forhold til for tre år siden. Nå kan vi bygge bare en skole for summen vi før kunne bygge to for, sier hun.

MILLIONSVINDEL: Planleggingsministeren i Afghanistan sier at frivillige organisasjoner som driver med gjenoppbyggingen av landet, svindler for millioner. Her legger arbeidere tak på en bygning i Kabul.