Svindel med laks

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Danske tollere har avslørt storstilt dumpingsalg av norsk laks i EU-markedet. Prisene er dumpet til under den minsteprisen som er fastsatt i lakseavtalen mellom Norge og EU. Og det er ikke skjedd med uskyldsblå øyne. Man har forsøkt å skjule fusket ved at eksportørene har sendt doble sett fakturaer til sine kunder: ett som lyder på minsteprisen, og ett med den reelle, langt hyggeligere prisen.
  • Norske firmaer risikerer dermed eksportforbud til EU. Avtalebruddet er en sak mellom EU-kommisjonen og den enkelte eksportør, og vil i utgangspunktet bare ramme de firmaer som ikke overholder avtalen. Men avsløringen av omfattende juks kommer svært ubeleilig, siden norske fiskerimyndigheter er i samtaler med EU om hva slags regime som skal etterfølge lakseavtalen som utløper i sommer. Inntil videre opprettholdes de vilkår som avtalen fastsetter for alle produsenter som følger spillereglene.
  • En annen ting er at norske lakseeksportører taper markedsandeler fordi markedsprisen på laks nå i lengre tid har ligget under den definerte minsteprisen på 3,25 euro pr. kilo (ca. 25 kroner). Store produsenter i og utenfor EU tilbyr nå laks til om lag 2,5 euro (ca. 20 kroner), og de færreste importører ønsker å betale mer enn den prisen som råder på markedet. Slik sett virker lakseavtalen etter hensikten. Den er inngått for å hindre at utenforlandet Norge utkonkurrerer lakseprodusenter i EU. Nå er det riktignok andre land utenfor EU som forsyner markedet. Chile doblet sin eksport til EU det siste året, og har ingen lakseavtale som begrenser prisfastsettelsen. Landets lakseeks portører kan imidlertid risikere antidumpingtiltak, men det vil uansett ta tid å iverksette.
  • Det er beklagelig at norske lakseeksportører ikke ser ut til å lære. Den voldsomme veksten i oppdrettsnæringen førte på nittitallet til at norsk laks oversvømmet markedene i USA og EU. USA svarte med en femårig straffetoll som er fornyet med nye fem år. EU gikk etter intenst diplomati med på en avtale om minstepris. Når avtalen undergraves fra norsk side, er det ris til egen bak. For alternativene er verre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer