Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svindel-mistanke ble aldri sjekket

Oslo-politiet satt selv på det håndfaste beviset om at «Scandinavian Star» ble overforsikret bare åtte dager før katastrofen. Ingen reagerte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grunnen var at man mente det var dansk politis oppgave å etterforske eierforholdene og en eventuell forsikringssvindel.

Men Dagbladet har interne politidokumenter som viser at mistankene om forsikringssvindel heller ikke ble etterforsket av politiet i Danmark.

-  Danskene skulle ha reagert på dette, kommenterer den tidligere lederen for brannavsnittet ved Oslo politikammer, Øyvind Thorkildsen.

-  Det var selvsagt kjempemistenkelig at den store forsikringspolisen var tegnet på et helt annet selskap enn det myndighetene la til grunn som eiere av skipet, sier Thorkildsen.

Han vil likevel ikke høre snakk om at Oslo-politiet forsømte sin oppgave ved ikke å undersøke omstendighetene rundt forsikringen.

-  Vi sendte sikkert opplysningene videre til danskene, sier Thorkildsen som nå er pensjonist.

Gikk konkurs

Det var de pårørende Hasse Magnusson og Terje Bergsvåg som under gjennomgang av saksdokumenter på Oslo politikammer fant kopien av forsikringspolisen.

Polisen på 24 millioner amerikanske dollar er tegnet i det danske selskapet Fjerde Sø Forsikring 30. mars 1990.

To, ifølge danske skattemyndigheter, fiktive selskaper, Shipping Project Limited og K/S Scandinavian Star, står oppført som forsikringstakere i tillegg til det kriserammede amerikanske selskapet SeaEscape.

Polisen har en klausul om at det eventuelle utbetalinger bare skulle gå til SeaEscape.

SeaEscape fikk utbetalt kjempesummen få måneder etter brannen. Året etter gikk selskapet konkurs.

Terje Bergsvåg sier til Dagbladet at «Scandinavian Star» før brannen hadde en markedsverdi på mellom sju og åtte millioner amerikanske dollar.

-  Min teori er at forsikringsselskapet likevel utbetalte 24 millioner dollar for å unngå at hele erstatningsoppgjøret skulle havne i amerikanske rettssaler. Da hadde det totale forsikringsoppgjøret til etterlatte og overlevende kommet opp i mye høyere beløp.

Oslopolitiets oppgave

Bergsvåg forstår ikke hvorfor det utelukkende skulle være en dansk oppgave å etterforske mistankene om forsikringssvindel.

-  Oslo-politiet hadde jo fått som hovedoppgave å finne brannstifteren. Da skulle man funnet de skyldige uansett om det dreide seg om forsikringssvindel eller en pyroman. Dansk politi fikk aldri noe oppdrag om å finne brannstifteren, sier Bergsvåg.

STOR GEVINST : Åtte dager før «Scandinavian Star» brant, ble skipet forsikret for 24 millioner dollar. Nå skaper den manglende etterforskningen politisk rabalder i Danmark. Den danske riksadvokaten har hittil brukt to og et halvt år på å vurdere ny etterforskning av eierforholdene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media