Svindelbande herjer på Torp flyplass

Lurer folk til å vise kontanter og bytter pengene dine med falske sedler.

TORP FLYPLASS: Passasjerer står i kø for å ta Wizz airlines til Polen. To polakker har blitt utsatt for svindel. FOTO:TORBJØRN BERG/DAGBLADET
TORP FLYPLASS: Passasjerer står i kø for å ta Wizz airlines til Polen. To polakker har blitt utsatt for svindel. FOTO:TORBJØRN BERG/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet og tollvesenet ved Sandefjord lufthavn Torp har fått inn to forskjellige meldinger om en polsk bande som svindler til seg kontanter fra andre polakker.

I går, 23. juni kl. 08.30, rett før flyet til den polske byen Gdansk hadde avgang, stjal svindlere 20.000 kr fra en polsk mann på vei hjem. Politiet har også fått melding om dette ved en tidligere anledning. Den proffe banden har spesialisert seg på en helt spesiell og frekk metode.

- Dette har skjedd før og alle gangene vært snakk om polsktalende gjerningspersoner, sier Frank Gran, operasjonsleder i Vestfold politidistrikt.

Slik svindler de Banden ser seg ut et offer og henvender seg til vedkommende ved å si at de har mistet et større beløp kontanter.

Så anklager de offeret for å ha tatt disse. Banden lurer offeret til å vise frem sedlene i egen lommebok. Deretter klarer de frekke tyvene å bytte ut offerets penger med falske sedler. Offeret oppdager det først når det er for sent.

- Det er vanskelig å si hvordan de får til dette. De har vært svært nærgående og fordi det er flere som opererer sammen, har én klart å distrahere offeret, mens den andre har byttet ut seddelbunken, sier Gran.

Ifølge politiet skjer dette rett før avgang på flyrutene fra Torp til Polen. Wizz air er flyselskapet med flest avganger til Polen fra flyplassen i Vestfold.

Offeret er 23 år gammel, og de to gjerningsmennene er i 30-årene. Mannen rakk ikke å anmelde forholdet i Norge, og må derfor vente til han kommer til Polen, opplyser politiet.

SVINDELBANDE: Lurer offeret til å vise frem sedlene i egen lommebok, og bytter det ut med falske sedler. FOTO:TORBJØRN BERG/DAGBLADET
SVINDELBANDE: Lurer offeret til å vise frem sedlene i egen lommebok, og bytter det ut med falske sedler. FOTO:TORBJØRN BERG/DAGBLADET Vis mer

- De fleste som reiser tilbake til Polen har med seg kontanter hjem. Dette har nok noen fått med seg, sier Gran.

Lite informasjon Politiet sier de vet lite om banden, og siden begge hendelsene skjedde på et sted uten videoovervåkning, finnes det ikke video av tyveriet. Politiet advarer nå mot svindelbanden.

- Det er klart at hvis man har så mye penger med deg, bør man la være å vise frem dette, så man slipper å sitte igjen som svarteper, sier Gran.

Kontanttrafikk til Polen Også tollvesenet bekrefter at det er vanlig å se slike pengebeløp i kontanter blant passasjerer på vei til Øst-Europa.

- Det er en overvekt av polakker og andre østeuropeere som tar med seg store kontantbeløp ut av Norge. Dette er lovlig inntil 25 000 kroner, men hvis beløpet overskrider dette og ikke er deklarert, reagerer vi ved å undersøke nærmere, sier Audun Rønningen, seksjonssjef i tollvesenet.

Reaksjonene er et overtredelsesgebyr på 25 prosent av beløpet, eller i mer alvorlige tilfeller blir saken anmeldt til politiet.

POLEN-EKSPRESS: Wizz air er flyselskapet med flest avganger til Polen fra Torp. Her på Chopin-flyplassen i Warsaw Foto: Peter Andrews/Reuters/NTB Scanpix
POLEN-EKSPRESS: Wizz air er flyselskapet med flest avganger til Polen fra Torp. Her på Chopin-flyplassen i Warsaw Foto: Peter Andrews/Reuters/NTB Scanpix Vis mer