Svindelforsøk mot 400 minibankkunder

Slik garderer du deg mot kortkjeltringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Vinterens første store svindelforsøk mot minibanker er avslørt på Elverum. Kjeltringer på frifot kan ha sensitive bankopplysninger om 400 minibankkunder som var på Elverum-Mart\'n i helgen.

Søndag ved 16-tiden oppdaget en kunde ved Nordeas minibank i Storgata vis a vis Hotel Central et falskt frontstykke på minibanken, en såkalt skimmer, som leser av numrene på alle kortene som blir brukt. Opptak fra et overvåkningskamera viser en eller to uidentifiserte menn som monterte «spionutstyret» på minibanken ved 07.30-tiden lørdag.

-Halvparten av kundene som har vært i minibanken, er Nordeas egne. Vi har ringt rundt til de fleste og orientert om at vi vil sperre kort i påvente av nytt kort med nytt nummer. Vi har også varslet de andre bankene som har hatt kortkunder i vår minibank på Elverum. Vi kan stenge alle konti til egne kunder som er berørt av svindelforsøket, men vi gjør det nødig før vi har vært i kontakt med kundene selv, sier assisterende informasjonssjef i Nordea, Rune Sjøhelle, til Dagbladet.no.

Politiet betegner helgens raid som et svært profesjonelt svindelforsøk.

-Denne skimmeren er ikke noe man lager på gutterommet. Det er svært profesjonelt utstyr med kretskort, batterier og magnetstripeleser, sier politibetjent Tore Glåmstø ved Hedmark politidistrikt til Østlendingen.

Glåmstø bekrefter i ettermiddag at ingen er pågrepet og at videobildene fra den utendørs minibanken ikke gir noe godt signalement.

-Det er trolig to menn som står bak svindelforsøket. Den ene viser seg tydelig i overvåkningskameraet når han monterer opp utstyret. Men han er åpenbart klar over at han blir filmet og har kledd seg deretter, sier Glåmstø til Dagbladet.no.

Slik garderer du deg

SVINDELUTSTYR: Øverst fronten av en skimmer og nederst baksiden, med elektronikken som tapper informasjonen i magnetstripen i kortet ditt. Foto: Nordea
SVINDELUTSTYR: Øverst fronten av en skimmer og nederst baksiden, med elektronikken som tapper informasjonen i magnetstripen i kortet ditt. Foto: Nordea Vis mer

Selv om svindlerne suger kortnummeret ditt på en blunk, har banken enkle råd for hvordan du garderer deg mot å få kontoen tømt.

- Det viktigste er at du skjermer tastaturet i minibanken med handa eller kroppen når du taster inn pin-koden. Kjeltringene er avhengig av å lese pin-koden enten over skulderen din eller med et kamera. Det er bare kortnummeret som blir lest elektronisk av skimmeren, sier assisterende informasjonssjef Sjøhelle.

Svindlerne lager nye kort med den kopierte magnetstripen og finner pin-koden fra egen video eller notater tatt over skulder.

-Dersom skaden er skjedd, og du ikke oppdager at noe er kopiert før svindlerne har begynt å bruke falskt kort - hvem har ansvaret da?

-Banken dekker alle tap, det skal være ett hundre prosent trygt å være minibankkunde.

-Bankene har egne overvåkningsrutiner som varsler hvis det er hva vi kaller unormal bruk av et kort.

 Svindlere kan ikke handle på nett med bare kortnummer og pin-kode.

Kredittkort i utlandet

På utenlandsreiser anbefaler bankene å bruke kredittkort, i Nordeas tilfelle Mastercard eller Visa Gold, og ikke vanlig kontokort.

-Da har man to sikkerhetsnivåer underveis. Regningen kommer før man selv belaster konto, og det er lagt inn en øvre kredittgrense som begrenser problemene hvis svindlere får et forsprang.

Verste hittil

Svindelforsøket på Elverum i helgen er det største Sjøhelle har vært borti det halvannet året han har arbeidet i Nordea.

-Vi ser av loggen for minibanken at det har vært om lag 400 forskjellige kort i bruk fra lørdag morgen til den falske fronten ble tatt med til politiet søndag.

-Det er flere typer utstyr, og i dette tilfellet vet vi foreløpig ikke om svindlerne har hatt en sender som fortløpende har levert de kopierte kortene - eller om all informasjonen ligger i skimmeren hos politiet. Uansett er det ikke registrert forsøk med falske kort pr. i ettermiddag, sier Sjøhelle til Dagbladet.no.

Men kundene må finne andre finansieringskilder til melk og brød noen dager til nye originale kort ligger i postkassa.