ANGRER: - Min tabbe var å ha det første møtet med mannen, sier svindeljeger Ole Eikeland. Foto: Iván Kverme / Finansavisen.
ANGRER: - Min tabbe var å ha det første møtet med mannen, sier svindeljeger Ole Eikeland. Foto: Iván Kverme / Finansavisen.Vis mer

Svindeljeger brukt i milliardsvindel

Svindel­jeger Ole Eikeland er innkalt til rettssak i USA for å ha blitt utnyttet i en svindel som veltet en av Puerto Ricos største banker.

(Finansavisen): I morgen er Ole Eikeland svindeljeger på TV3. I januar er han innkalt til å vitne i en rettssak som handler om en svindel til mer enn 100 millioner dollar. Tiltalte er farmasitoppen Jack Kachkar. På jobb for Pareto møtte Eikeland den kanadiske toppsjefen som aksjemekler i Pareto.

- De var tydeligvis i likviditetsskvis og ville ha oss til å hente inn penger, men vi sa nei, sier Eikeland til Finansavisen.

- Da hentet han vår logo fra nettsida til Pareto, la den på et brevark og lot gutta sine signere på at Pareto skulle hente inn penger. Dokumentet ble brukt til få et lån på fem millioner dollar i en bank i Puerto Rico, forteller Eikeland videre.

Banken havarerte

For snart tre år siden sendte det amerikanske justisdepartementet ifølge avisa ut en pressemelding om at Jack Kachkar var tiltalt i et svindelopplegg som medførte mer enn 100 millioner dollar i tap samt havari for Westernbank Puerto Rico, en gang Puerto Ricos største banker.

Pareto og Ole Eikeland var ett av verktøyene Kachkar brukte.

- Vi har aldri sagt at vi skulle hente inn penger til den mannen. Aldri, sier Eikeland til avisa.

- Min tabbe

- Min tabbe var å ha det første møtet med mannen. Bakgrunnen var at jeg kjente kontakten som satte meg i forbindelse med Kachkar. Møtet var i Oslo, forklarer Eikeland.

Blant påstandene mot Kachkar finnes det ifølge avisa bruk av forfalskede fakturaer som sikkerhet for lån fra Westernbank. I tillegg hevdes det at han skal ha svindlet til seg 25 millioner dollar til sin private bankkonto og ytterligere 9,6 millioner dollar til nærståendes.

Andre økonominyheter:

23-åring med formue på 10,6 mill. etter daytrading
Øyelege har tjent 700 mill. på aksjer på fire år
Derfor bør du styre unna fastrente