FUNNET: Milliardæren Allen Stanford fra Texas er funnet i staten Virginia, melder FBI. Foto: REUTERS/SCANPIX
FUNNET: Milliardæren Allen Stanford fra Texas er funnet i staten Virginia, melder FBI. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer

Svindelsiktet milliardær funnet i Virginia

Skal ha svindlet kunder for 56 milliarder kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no)_ Den svindelsiktede milliardæren Allen Standford er funnet i Fredericksburg i delstaten Virginia, opplyser FBI ifølge NTB.

Det føderale tilsynet SEC har siktet Standford og tre av selskapene hans for svindel av 8 milliarder dollar, drøye 56 milliarder kroner.

SEC har ansvaret for tilsynet med verdipapirhandel i USA, og mener Stanford står bak «en svindel av sjokkerende dimensjoner».

Standford har vært som sunket i jorden de siste dagene, men ble torsdag funnet av FBI i Fredericksburg i delstaten Virginia.

Han ble der overlevert siktelsen, men ble ikke arrestert, opplyser talsmann for FBI, Richard Kolko. 


Strøm for å ta ut penger

Svindelen knyttes blant annet til salg av et velkjent spareprodukt kalt Certificat of Deposit (CD). CD-er har det til felles med sparekontoer at de er forsikret og 100 prosent sikre, men kundene har ikke tilgang til pengene i en gitt periode.
Ifølge kredittilsynet er imidlertid produktet solgt  med løfter om en urealistisk høy avkastning som bygger på falske tall om oppnådd avkastning siste 15 år.

EIER BANKER: Allen Stanford eier blant annet Stanford Bank. Foto: AFP/SCANPIX
EIER BANKER: Allen Stanford eier blant annet Stanford Bank. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

Stanford Bank har hovedkvarter på Antigua, der kunder har strømmet til for å forsøke å ta ut sparepengene sine. Denne muligheten er nå blitt stanset i alle filialene der Stanford Bank har hovedkvarter, som i Mexico, Panama, Colombia, Ecuador, Peru og Venezuela.

Både i Peru og Venezuela er bankene tatt kontroll over av myndighetene. I en e-post til alle ansatte i forrige uke, skrev Stanford at «selskapet skal samarbeide med politiet rundt siktelsen. Selskapet skal slåss til siste pust ved å fortsette å opprettholde vårt gode navn, og videreføre den arven vi har bygget sammen».


Cricket-kjendis

Milliardæren er spesielt kjent som ivrig cricket-spiller og arrangør av cricket-arrangementer, og er rangert som nummer 205 på Forbes' liste over de 400 rikeste amerikanerne.
SEC var nødt til å overlevere siktelsen for å sikre seg at han ble fratatt passet sitt, skriver BBC. Senere leverte Stanford inn passet sitt, og forsikret politiet om at han ikke kom til å rømme, sier en av Stanfords lobbyister, Ben Barnes, til ABC News.

Stanford skal være «veldig deprimert», og vil forsøke å få en slutt på det han nå mener er en statlig hatkampanje mot ham, sier Barnes.

VIL HA UT PENGER: Folk står i kø for å få tatt ut penger fra en av filialene til Stanford Bank i Antigua. Foto: REUTERS/SCANPIX
VIL HA UT PENGER: Folk står i kø for å få tatt ut penger fra en av filialene til Stanford Bank i Antigua. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer