Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svindler for 3 milliarder

Nordmenn flår forsikringsselskapene for store summer, særlig svindler vi på skade- og livsforsikringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi anslår at det svindles for anslagsvis tre milliarder kroner, når det gjelder skade- og livsforsikringer. I USA er det blitt en økning av svindel med falske sykehusregninger og dødsattester, og dette er en trend vi regner med kommer til Norge. Dette skremmer næringen, sier informasjonsdirektør Preben Sandborg Røe i Finansnærings Hovedorganisasjon til NTB.

Ifølge Aftenposten avslørte landets tre største forsikringsselskap svindel for til sammen 240 millioner kroner i løpet av fjoråret. Svindelen resulterer i økte premier for selskapenes ærlige kunder.

6 års fengsel

- Det er seks års strafferamme for forsikringssvindel. De som svindler selskapene, må ta høyde for at de blir politianmeldt, sier Preben Sandborg Røe.

Vesta avslørte svindel for 71 millioner kroner i fjor, men regner med at svindelen egentlig utgjør cirka 250 millioner kroner. 80-90 prosent av svindelen som ble avslørt, ble oppdaget før forsikringsoppgjøret hadde funnet sted.

- Vi regner med at rundt 10 prosent av alle erstatningsutbetalingene er svindel. For våre kunder vil en svindel på 250 millioner kroner bety 1.500 kroner mer i forsikringspremie per husstand. Men fordi vi avslører svindel, er dette beløpet 30-40 prosent mindre, sier utredningssjef Lars Sv. Skaar til NTB.

Bedre opplæring

Han forteller at selskapet setter inn store ressurser for å avsløre bedrageriene fra sine egne kunder. Skaar mener at bedre systemer og bedre opplæring av takstmenn og ansatte, gjør at svindlere blir avslørt før forsikringsoppgjøret kommer inn på kontoen.

Han tror ikke at svindelen totalt øker.

- Vi fisker nok mer av den fisken som er i sjøen, uten at bestanden øker, sier Skaar til NTB.

Han tror at mange nordmenn ser på forsikringssvindel på lik linje med svart arbeid og trygdemisbruk.

Gjensidige NOR og If Skadeforsikring avslørte forsikringssvindel for henholdsvis 84 millioner kroner og 85 millioner kroner i fjor.

Bedrifter svindler

Blant trendene er flere organiserte bedragerier og at bedrifter i større grad enn tidligere prøver å lure forsikringsselskapene.

- Hos If er trenden at bedriftsmarkedet er på full fart inn i svindel-myra. If bruker stadig mer krefter på å kontrollere at opplysninger gitt av bedriftene, er riktige, sier informasjonssjef Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring til Aftenposten.

Informasjonssjef Øystein Thoresen i Gjensidige NOR sier at selskapet prioriterer arbeidet med å avdekke svindel for å være føre var.

- Vi prøver å unngå kunder som vi tror kan utsette selskapet for svik. Vi har en forpliktelse til å avsløre dette. Det er kundene våre som må betale for bedrageriene, understreker Thoresen overfor avisen.

(NTB)

Hele Norges coronakart