Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svindler ga tilbake 160 000 kroner

Ei alenemor (38) slipper å gå i fengsel, sjøl om hun svindlet Aetat for 160 000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette har Oslo tingrett bestemt. 38-åringens samvittighet avgjorde saken.

Kvinnen jobbet samtidig som hun hevet arbeidsledighetstrygd. Dette skjedde i perioden april 2002 til januar 2003.

Alenemora med en sønn på 13 år tok ut pengene, men brukte dem ikke. I januar 2003 ble samvittighetskvalene så sterke at hun sjøl gikk til Aetat og fortalte at hun hadde svindlet dem for 161 780 kroner. Pengene betalte hun umiddelbart tilbake.

Ubetinget

160 000 kroner er et beløp som etter rettspraksis helt klart skulle gitt en lengre, ubetinget fengselsstraff.

I tingretten er imidlertid kvinnen dømt til betinget fengsel i 60 dager, med ei prøvetid på to år.

Oslo-politiet ville sende kvinnen i fengsel, og hadde lagt ned en påstand om fengsel i 60 dager, hvorav 15 dagers soning.

Dommeren fant imidlertid så mange formildende omstendigheter i denne meget spesielle saken at hun gjorde hele straffen betinget. Hun peker dessuten på at det er usikkert om saken ville ha blitt oppdaget, om ikke kvinnen hadde meldt seg sjøl.

Belastning

-  Retten ser det som svært viktig at hun følger opp sine forpliktelser overfor sin sønn, og ser det som meget uheldig om hun skulle miste jobben som en følge av denne saken.

Et fengselsopphold vil på den bakgrunn kunne bli en ekstra stor belastning både for henne og sønnen, og vil kunne rive ned det hun har forsøkt å bygge opp. De allmennpreventive hensyn må vike, konkluderer dommeren.