ANGRIPES: Nettbanken og mobilen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ANGRIPES: Nettbanken og mobilen. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Svindlere med egne norske «muldyr» lurer nordmenn for millionbeløp på nettet

Kripos advarer i ny rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Har du blitt utsatt for svindel på nett eller mobilen? Eller har du avslørt svindelforsøk? Kontakt Dagbladets reportere på 2400@db.no.

Nettmøte kl. 14: Slik unngår du å bli rundlurt på nettet

(Dagbladet): Nordmenn utsettes for dataangrep på nettbanken, Facebook og mobilen. De kriminelles metoder blir stadig mer avanserte, mens politiet og bankene sliter med å holde følge, konkluderer Kripos i rapporten «Den organiserte kriminaliteten i Norge», som slippes i dag.

Kripos advarte mot utviklingen også i fjor, men mener trusselbildet har endret seg markant bare siden den gang.

- Utviklingen skjer raskt, metodene blir mer avanserte og angrepene øker i omfang, konkluderer Kripos i årets rapport.

Oppskrift på Youtube Kripos mener situasjonen er uoversiktlig og at kunnskapen om aktørene mangelfull.

- Det spenner fra profesjonelle, organiserte kriminelle til amatører som angriper fra gutte-rommet.

Inntrykket bekreftes av sikkerhetsselskapet Norsis.

- Nå kan personer som nesten ikke kan noen ting om datateknologi og programmering utføre hackerangrep. Det er mulig å finne enkle oppskrifter på for eksempel Youtube, sier Peggy Sandbekken Heie, seniorrådgiver i Norsis.

Nettbanken Kripos så i fjor flere angrep hvor privatpersoner fikk eposter som utga seg for å være fra banken. Men i stedet var det en link til trojaneren Torpig, som er laget for å stjele informasjon.

- Svindlerne overtok kontrollen for å utføre betalingsoverføringer eller stjele passordinformasjon.

- Nettbankbedragerier går i bølger, og det kan hende at vi ser at dette fortsetter også i 2013. Politiet jobber imidlertid aktivt med å bekjempe nettbankbedragerier sammen med både sikkerhetsbransjen og bankene, sier politiinspektør Hans-Peder Torgersen i Datakrimavdelingen i Kripos i en pressemelding.

Kripos har sett flere saker hvor personer i Norge rett og slett spesialbestiller svindelprogramvare fra utenlandske kriminelle.

SØKER ETTER MULDYR: Det som for enkelte kan se ut som et lukrativt tilbud er i realiteten et forsøk på å rekruttere nordmenn til kriminell virksomhet. De som takker ja risikerer både selv å bli svindlet og å bli straffeforfulgt av politiet. Faksimile
SØKER ETTER MULDYR: Det som for enkelte kan se ut som et lukrativt tilbud er i realiteten et forsøk på å rekruttere nordmenn til kriminell virksomhet. De som takker ja risikerer både selv å bli svindlet og å bli straffeforfulgt av politiet. Faksimile Vis mer

- De beskriver i detalj lovbruddet de ønsker å få gjennomført. Programvaren skreddersys til den enkelte banks nettløsning, slik at kunden i realiteten skriver inn passord på en tilnærmet identisk nettbankside kontrollert av kriminelle, konkluderer Kripos.

Norsis ser det samme:

- Det er blitt billigere og skjer i større omfang. Det er mulig å spesialbestille ulike ting, alt fra enkle ting som overvåkning, uthenting av passord til målrettede angrep mot virksomheter, fra organiserte kriminelle miljø, sier Heie.

- Tilpasser seg raskt Bankene, og myndighetene, sliter med å holde tritt.

- En ny og bekymringsfull utvikling er hvor raskt de kriminelle justerer teknologien når bankene initierer mottiltak. De klarer ofte å omgå bankens sikkerhetsoppdateringer på én time eller to. Denne utviklingen har eskalert siste halvår, og bankene klarer ikke å stoppe bedrageriene like effektivt som tidligere. Dette gjenspeiles i at de faktiske tapene øker, skriver Kripos.

Ifølge Kripos er Norge på Europa-toppen i antall infiserte maskiner målt mot antall Internett-abonnenter.

Norske muldyr Utenlandske kriminelle bruker nordmenn eller utlendinger bosatt i Norge som «muldyr» for å hvitevaske og overføre penger. De rekrutterer privatpersoner som må stille sine bankkontoer til disposisjon, slik at svindlenre kan overføre penger de stjeler fra nettbanker.

- Deres oppgave er å sørge for at pengene til slutt havner hos svindlerne, men slik at overføringen ikke så lett lar seg spore, skriver Kripos.

Kripos mener det opererer egne muldyr-rekrutterere i Norge og at det blant annet skjer gjennom såkalte Nigeria-brev. Kripos observerte en større rekrutteringskampanje i november i fjor.

- Det er kriminelle som har rene stillingsannonser hvor de søker etter folk. Det kan se veldig lukrativt ut, med lovnader om å tjene masse på å gjøre nesten ingenting. Men det er ulovlig, i praksis er det heleri, og svært risikabelt, sier Heie i Norsis.

- Vi vet at dette skjer i betydelig omfang i Norge. Noen skjønner hva de gjør, mens andre blir lurt til å overføre penger for andre. Gjerne i forbindelse med personer man treffer gjennom dating-annonser på nett. I de sakene vi kjenner hvor det er blitt avslørt muldyr, har de blitt tatt, mens bakmennene har gått fri, sier hun.

Mobilen Det er langt fra bare nettbanken som angripes.

- Det er identifisert en rekke nye programmer og virus for mobil- og smarttelefoner, og cyberkriminelle angriper nå disse plattformene for blant annet stjeling av informasjon og misbruk av teletjenester, konkluderer Kripos.

- Et stadig økende antall personer vil oppleve at smarttelefonene blir mål for kriminelle. Enten ved at man stjeler personlig informasjon, bruker det som inngang til bedriftenes nettverk eller ved at man låser innholdet og truer til seg «løsepenger» for å få gjenopprettet informasjonen, sier Hans-Peder Torgersen i Kripos.

De advarer blant annet mot «Stille SMS», som benyttes også av kriminelle til å lokalisere og spore bevegelsesmønstre til en person.

Facebook Kriminelle angriper også gjennom sosiale medier som Facebook, Twitter og LinkedIn.

- Mengden av privat informasjon som offentliggjøres av brukerne, vekker også bekymring med tanke på muligheten for kriminell atferd. Eksempler på dette er utpressing, overvåking, svindel og bruk av falsk ID, mener Kripos.

• Har du blitt utsatt for svindel på nett eller mobilen? Eller har du avslørt svindelforsøk? Kontakt Dagbladets reportere på 2400@db.no.

Nettmøte kl. 14: Slik unngår du å bli rundlurt på nettet