- Svindlere og profitører

NEW YORK (Dagbladet): - Tobakksindustrien er svindlere, sier USAs justisminister Janet Reno. I går ga hun beskjed om at regjeringen går til rettssak mot de store i tobakksindustrien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk rett åpner for søksmål

Den amerikanske regjeringen vil nå kreve at tobakksindustrien skal betale tilbake milliardene som skattebetalerne hvert år må ut med for å dekke sykdommer knyttet til røyking.

Gigant-beløp

Hvert år bruker USA over 160 milliarder kroner på tobakksrelaterte sykdommer. Rundt 400000 amerikanere dør hvert år av sykdommer knyttet til røyking. Reno viste til at tobakksindustrien i 45 år har hatt kunnskap om farene ved røyking.

Får regjeringen medhold i at 45 års milliardutgifter er knyttet til sykdommer hvor årsaken er røyking, vil erstatningssummen komme opp i gigantiske beløp.

Offentlige utgifter

Så langt er kravet å få tilbakebetalt utgifter til sykdommer knyttet til røyking for veteraner, militærpersonell, føderalt ansatte og eldre som har hatt såkalt medicare-betaling. Det innebærer at utgiftene dekkes av det offentlige. Det er dette skattebetalerne er med på å finansiere.

President Clinton har lenge varslet at denne rettssaken vil komme. Så langt har enkeltstater og enkeltpersoner gått til sak mot tobakks-industrien, og 46 stater har kommet til et forlik hvor tobakksgigantene har betalt 200 milliarder dollar i en samlet sum som fordeles i delstatene.

På den måten ga delstatene fra seg retten til å sak-søke tobakksindustrien ytterligere.

Clintons løfte

Det har derimot ikke hindret Clinton og hans justisminister i å ta en ny runde med en industri som er under heftige angrep i USA.

Da presidenten holdt sin «Rikets tilstand»-tale i vinter, ble tobakks-industrien varslet om at han ville kreve milliarder tilbake for å rette opp helsebudsjettet.

Så langt har svaret fra industrien vært at regjeringen ikke har noen god sak. Og krangelen i mange år har vært om industrien visste at sigaretter var helseskadelige.

Janet Reno ga klar beskjed om at tobakksgigantene har latt profitthensyn gå foran hensynet til folkets helse.

Hun beskrev unnskyldningene som ren svindel og bortforklaringer.

De saksøkte er Philip Morris Companies, R.J. Reynolds Tobacco Co., Philip Morris Inc., American Tobacco Co., Brown and Williamson Tobacco Co., Tobacco Institute Inc. og The Council for Tobacco research America.