HEVN: Hør svindlernes reaksjon når «Project Mayhem» ringer tilbake. 28 anrop i sekundet setter en effektiv stopper for aktiviteten, som ikke lenger kan nå andre offer enn den automatiserte meldingen: «You are a scammer». Videoen er kortet ned, og brukt med tillatelse av Project Mayhem. Vis mer

Telefonsvindlerne ble offer for telefonterror

Svindlerne prøvde seg på helt feil mann: Se programmererens geniale hevn

Fra «Thank you for calling» til «F**k you a**hole» på få sekunder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra e-poster med millioner av kroner som venter på deg i Nigeria, til telefoner fra Microsoft-teknikere som har funnet feil i maskina di. Alle med det samme målet: Å lure deg til å sende penger eller sensitiv informasjon til svindlere.

Når man oppdager slike svindelforsøk, eller «scamming», så er det ofte best å bare legge på røret eller slette e-posten. Men, så er det de som blir så provosert at de planlegger en lang og søt hevn mot selskapene som står bak.

Project Mayhem

De siste dagene har en youtuber som kaller seg «Project Mayhem» dukket opp med videoer hvor han angivelig svarer svindlerne med samme mynt. Ved enkel programmering har han satt opp et program som ringer svindlernes telefonnumre 28 ganger i sekundet.

Med så mange innkommende samtaler, vil ikke svindlerne ha mulighet til å ta i mot en eneste samtale fra et faktisk offer.

Som du kan se i videoen over, er det eneste de hører når de løfter røret en ferdiginnspilt melding som anklager dem for å være «scammers».

Det tar ikke lang tid før kaos råder i calling-senteret, og høflige fraser som «Hello sir», byttes raskt ut med mindre diskrete antydninger om usømmelig adferd med slekta.

- Det var de som startet det

Da Dagbladet fikk kontakt med mannen bak prosjektet ville han ikke oppgi sitt fulle navn. Men han opplyser at han er en amerikansk utvikler i 20-årene, som til daglig jobber med datasikkerhet. Passende nok.

KUN LOGO: Amerikaneren bak «Project Mayhem» ønsker å være anonym, og skjuler seg bak denne logoen av en mann i grønn hettegenser. Foto: «Project Mayhem»
KUN LOGO: Amerikaneren bak «Project Mayhem» ønsker å være anonym, og skjuler seg bak denne logoen av en mann i grønn hettegenser. Foto: «Project Mayhem» Vis mer

- Det var egentlig ikke jeg som startet dette prosjektet. Det var det svindlerene som gjorde. Gjennom yrket mitt har jeg sett utallige personer som faktisk er blitt offer for disse angrepene, og jeg gjør simpelthen alt jeg kan for å få en stopp på det, forteller amerikaneren til Dagbladet.

Hovedmålet hans med prosjektet er å stanse, eller i det minste begrense omfanget av slike svindelforsøk. I skrivende stund har han sluppet fem videoer av samme karakter på kanalen, men han lover å følge opp prosjektet med flere hevnaksjoner.

Samtidig har han også lagt ut en lenke til Patreon, en pengeinnsamlingstjeneste. Han forklarer på nettsiden at han ved pengestøtte vil kunne vie mer av tiden sin til prosjektet.

En scam i en scam i en scam?

Med den umiddelbare oppmerksomheten på YouTube følger det også kritiske røster. I det populære nettforumet Reddit bemerker flere at det er en smule påfallende at en som lager video om scamming, ber om penger for å fortsette.

- Når det gjelder kritikken om at jeg «faker» det, så hadde jeg helt ærlig ikke noen anelse om at det kom til å ta av på denne måten. Jeg har simpelthen ingen grunn til å forfalske noe slikt som dette, ei heller tid til det. Men, hei, folk må få tro hva de vil, svarer han til Dagbladet.

Skattebetaling med iTunes-kort

I flere av videoene Project Mayhem har lagt ut er det såkalte IRS-scammere som får gjennomgå. IRS er den amerikanske skatteetaten, som i lang tid har brukt enorme ressurser på å informere amerikanere om at de ikke må bli lurt av telefonsvindel.

- De fleste av oss som jobber i IRS er svært stolte av jobben vår, og klart det er ødeleggende at så mange prøver å utgi seg for å være oss for å lure til seg penger, forteller en pressekontakt ved IRS til Dagbladet.

LANG KAMP: IRS jobber iherdig med å informere om telefonsvindlere som utgir seg for å være fra IRS. Denne videoen er allerede over et år gammel, men svindelen er like reell. Video: TIGTA Vis mer

Og det er ikke snakk om småtteri heller. Hele 23 millioner dollar skal visstnok være frasvindlet det amerikanske folk, i god tro om at det er IRS som har vært i den andre enden av telefonlinja.

Slik oppdaterer IRS og TIGTA om svindlernes nye metoder. Foto: Skjermdump TIGTA.com
Slik oppdaterer IRS og TIGTA om svindlernes nye metoder. Foto: Skjermdump TIGTA.com Vis mer

Et helt konkret tips som går igjen i både videoer og på nettsidene til IRS, er at skattebetalerne aldri vil bli bedt om å betale med iTunes-gavekort. En betalingsmåte som faktisk blir foreslått i et av svindelforsøkene du kan se øverst i saken.

IRS svarer også på hva de mener om utvikleren som skrev programmet som ringer svindlerne 28 ganger i sekundet: - Ingen kommentar.