Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svindlet 7 milliarder

Den amerikanske megleren John Rusnak har svindlet banken for 7 milliarder kroner. Han befinner seg i Baltimore, hevder advokaten hans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rusnak nekter seg skyldig. Han er rundt 40 år og kommer fra Pennsylvania. Han beskrives som en gjennomsnittelig fyr, er gift og har to barn. Han sitter i skolestyret og skal være en aktiv kirkegjenger.

Han arbeidet i Allied Irish Banks Plc, AIBs, amerikanske datterselskap Allfirst Financial - i en filial i Baltimore og skal blant annet ha oppført falske transaksjoner for å dekke over tap han påførte banken ved å gamble med vekslende valutakurser på lovlige transaksjoner.

Nå har tobarnsfaren FBI i hælene. Arbeidsgiver AIB konstaterer tørt at Rusnak er oppsagt.

Svindelen skapte onsdag nervøsitet på finansmarkedene, og AIBs aksjekurs sank med 11 prosent. Uroen spredte seg til andre finansaksjer siden investorer frykter at flere selskaper har skjeletter i skapene.

Den irske bankens overskudd for 2001 nedjusteres med om lag 4,5 milliarder kroner etter skatt. Før svindelen ble oppdaget, regnet banken med et resultat før skatt på nesten 11 milliarder norske kroner.

Eksperter er enige om at den svært solide banken ikke kommer til å gå konkurs.

Dårlig moral

Men svindelen fører til enda mer uro for at noe er grunnleggende galt med moralen i verdens store aksjeselskaper. Konkursen i det amerikanske gigantselskapet Enron har satt en støkk i mange. Nå er enda et amerikansk selskap under lupen. For hvorfor har ikke triksingen til den uærlige mekleren blitt oppdaget tidligere?

Etter at den britiske mekleren Nick Leeson fikk ærverdige Barings Bank til å gå overende i 1995, trodde man at kontrollrutinene var betydelige skjerpet.

AIBs administrerende direktør Michael Buckley sier han er enormt skuffet over at Allfirsts kontrollprosedyrer ikke har avslørt ulovlighetene tidligere.

- Det er et tungt slag for banken, men det vil overhodet ikke føre til konkurs. Virksomheten vår fortsetter som normalt, sa Buckley etter avsløringen onsdag.

Han har nå sendt en gruppe fra hovedkontoret i Dublin til USA for å ta over driften av filialen i Baltimore. Mange av banksjefene i Allfirst er suspendert mens etterforskningen pågår.

Alarm

Ifølge Buckley ringte alarmbjellene allerede for flere uker siden. En etterforskning ble iverksatt, og sporene pekte etter hvert mot den mistenkte valutamekleren som har arbeidet i banken i sju år.

Man forsøkte å finne ut hvordan svindelen hadde foregått, men idet nettet begynte å snøre seg rundt mannen, forsvant Rusnak. Mandag dukket han ikke opp på jobben. Banken har bedt FBI om hjelp til å spore opp medarbeideren.

AIB er Irlands største bank med mer enn 31.000 ansatte ved over tusen kontorer verden over. Allfirst Financial Inc er en av USAs 50 største banker med 300 filialer og 6.500 ansatte.

(NTB)

SJOKKERT:</B> Michael Buckley er leder av Allied Irish Banks i Irland. I dag møtte han pressen i et forsøk på å forklare hva som gikk galt. - Et stor slag, sa banksjefen.
HVITSNIPP-FORBRYTER:</B> Nick Leeson sendte Barings Bank ut i konkurs etter en milliard-skandale på midten av 90-tallet.
SKANDALE:</B> Den store irske banken Allied Irish Banks er rystet ned til bankhvelvet av skandalen som nylig ble avslørt.
Hele Norges coronakart