Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Svindlet av måneselgere

Fanteri.com sendte aldri skjøtene på månetomten til bergenseren (20).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «Nå har du mulighet til å skaffe deg din egen tomt på månen. Et tomteskjøte på månen fra Lunar Embassy er en genial gave til familie eller venner, og kan en gang i fremtiden vise seg å være en fornuftig investering. Sliter du med å komme deg inn på eiendomsmarkedet så bare slapp av. Nå kan du sikre deg din egen tomt på en annen planet!»

Føler seg lurt

Slik reklamerer nettstedet Fanteri.com og slik ble også en 20-åring fra Bergen lurt, skriver Bergens Tidendes nettutgave.

Han bet på tilbudet og kjøpte seg en stor månetomt på 8,08 mål til 496 kroner. Tomten skal ifølge nettselskapet ligge i «månens nordre del av Quadrant Foxtrot, område E-5».

Tomten skulle komme i hans eie når registreringskortet hans ble mottatt, og han hadde fått tilsendt skjøtet. Pakken med skjøtet skulle innholde følgende:

 • Bekreftelse fra Lunar Embassy, inkludert nøyaktige koordinater til tomten
 • Kart over månen
 • Bekreftelse på at eieren innehar rettigheter til utvinning av naturressurser på tomten
 • «Månekonstitusjonen» og rettighetsdokumenter
 • Detaljert beskrivelse av lovverket rundt det å eie tomt på månen
 • Deklarasjon på eierskap. Dette dokumentet er registrert i USA og Russland. Denne deklarasjonen ble ifølge Fanteri.com forelagt generalforsamlingen i FN i 1980.
 • Registreringskort som må registreres

  Men bergenseren fikk aldri dette tilsendt. Nå har han anmeldt saken i håp om å få pengene tilbake.


  - Morsom gave


  Gard Eriksrud er daglig leder i Storplaza Holding AS. Fanteri.com er en av nettbutikkene som selskapet driver. Eriksrud benekter at den unge bergenseren, eller andre månetomtkunder, er blitt lurt.

  - Her har vi en bergenser som har det travelt. Vi har ventelister på måneskjøtene. De er veldig populære. Vi har solgt dem i ett år og vi har solgt veldig, veldig mange. Først om et par uker vil vi få nye skjøter å sende ut, sier Eriksrud til Dagbladet.no.

  Han påpeker at det går klart fram på nettstedet at de ikke har tilgjengelige måneskjøter for tida. Eriksrud bestrider også at månetomtene i seg selv er humbug.

  - Vi selger måneskjøtene først og fremst som en morsom gave. Men det seriøse i det er at folk får kjøpe originale skjøter fra Lunar Embassy som drives av amerikanske Dennis Hope. Han har en slags patent på at han eier månen, forklarer Gard Eriksrud.

  Dagbladet.no har sjekket Lunar Embassy og Dennis Hope. Amerikaneren mener han er månens rettmessige eier, og har gjort det til millonindustri å selge månetomtskjøter.

  Hope mener han har funnet et smutthull i FN-traktaten av 1967 om det ytre rom som legitimerer hans eierskap av månen. Traktaten forbyr nasjoners myndigheter å hevde eierskap over utenomjordisk territorium, men sier ingen ting om enkeltmennesker.

  I 1980 hevdet Dennis Hope eierskap over månen og en rekke andre planeter i solsystemet. Allerede i år 2000 hadde Lunar Embassy passert 300 000 solgte måneskjøter.


  - Bare humbug


  Rolf Hegland ved økonomiseksjonen i Bergenspolitiet ble himmelfallen da han mottok den spesielle anmeldelsen torsdag.

  - Vi har dessverre ikke kapasitet til å gjøre noe med saken. Det er ingen som kan reise til månen for å sjekke, humrer politioverbetjenten til BT.

  Astronomene Knut Jørgen Røed Ødegaard og Kaare Aksnes ved Universitetet i Oslo, sier til BT at tomteskjøtet uansett ikke er noe verdt.

  - Salg av månen er bare humbug. Toalettpapir er mer verdt enn disse skjøtene, sier Ødegaard.

  Han forteller at han stadig får henvendelser fra folk som vurderer å investere i verdensrommet, men han ber dem alle holde seg unna. De koordinatene han har fått oppgitt fra folk som har kjøpt på månen, er så unøyaktige at de aldri ville ha funnet tomten om de hadde lett, mener han.

  - Verden vil bedras, sukker Aksnes.

TOMT PÅ MÅNEN? Siden amerikanske Dennis Hope gjorde krav på månen i 1980, har flere hundre tusen mennesker kjøpt skjøte på månetomt. SKJERMBILDE: Fanteri.com
TOMT PÅ MÅNEN? Siden amerikanske Dennis Hope gjorde krav på månen i 1980, har flere hundre tusen mennesker kjøpt skjøte på månetomt. SKJERMBILDE: Fanteri.com Vis mer
image: - Svindlet av måneselgere