Svindlet folket sitt for 90 milliarder

Etter mange års kriminell virksomhet og plyndring snører nettet seg rundt Slobodan Milosevic. Juridiske eksperter som står den nye presidenten Vojislav Kostunica nær, mener Milosevic kan ha svindlet sitt folk for opptil 90 milliarder kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Juridiske eksperter bekrefter til The Sunday Times at man jobber med tiltale om økonomisk kriminalitet mot Milosevic, og at størrelsen på midlene som er svindlet, kan være svimlende 90 milliarder kroner. En svindeltiltale kan innhente Milosevic før en tiltale for krigsforbrytelser.

Sletter sine spor

Ifølge den tyske etterretningstjenesten BND omfatter Milosevic-familiens kriminelle nett alt fra narkohandel, omfattende smugling, våpenhandel og hvitvasking av penger.

Ifølge samme kilde er Milosevic-familiens penger investert i Sør-Afrika, Kypros, Kina, Sveits, Libanon, Hellas og Russland. Playboy- og macho-sønnen Marko skal ha foretrukket å investere i bankparadiset Luxembourg.

Milosevic-regimet gjør nå alt det kan for å slette sine spor. Jugoslaviske aviser skrev i går at Borka Vuvic, sjefen i den største jugoslaviske banken, Beogradska banka, søndag kveld tok seg inn til Beograd sentrum med et stort følge væpnete vakter. Beograd-avisene skriver at hun skulle ødelegge sensitive papirer, og at hun som Milosevics personlige bankforbindelse er en av eksdiktatorens mest betrodde folk.

BND skriver i sin rapport at 60- 70 mennesker hjalp Milosevic og hans krets med å overføre penger fra den omfattende kriminelle virksomheten til konti i utlandet.

Sveitsiske myndigheter sperret forrige uke 600 konti som man regner med har forgreininger til Milosevic-familien og folk rundt dem. Det sto 500 millioner kroner på kontoene, men dette er bare en brøkdel av det sannsynlige omfanget av familiens svindel.

Ti års svindel

Det den omfattende svindelen av sitt folk vil være den farligste tiltalen for Milosevic. Midlene er tjent opp siden Milosevic startet krigene i det tidligere Jugoslavia for ti år siden. Det begynte med underslag av offentlige midler og fortsatte med profitten fra krigsøkonomien.

Den kanskje mest lukrative delen av krigsøkonomien under den vestlige blokaden var sigarettsmugling. Det var sønnen Marko Milosevic som fikk kontrollen over denne gullkantede virksomheten.

Det var med utsikt til enorm profitt fra krigsøkonomien Milosevic bandt sine mest fortrolige folk til seg i sterkt personlige lojalitetsbånd. Mens folket blødde, sultet og frøs, bare vokste rikdommen til Milosevic og hans nærmeste. Det er det en rettssak mot Milosevic i Beograd i første omgang vil handle om.

GIGANTSVINDEL:</B> Ifølge juridiske eksperter kan Slobodan Milosevic ha puttet opptil 90 milliarder kroner i egne lommer.