- Svindlet for 22 millioner

En tidligere leder for en miljøbedrift i Kragerø tiltalt for bedrageri mot staten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere styreformannen og daglige lederen for avfallshåndteringsbedriften Petro Oil i Kragerø er tiltalt for bedrageriet som er knyttet til den offentlige refusjonsordningen for spillolje. Den tiltalte skal ifølge Økokrim ha fått utbetalt refusjon for spillolje på en ulovlig måte. Svindelen mot staten er ett av flere punkter i en meget omfattende tiltale som Økokrim reiste mot mannen torsdag.

Etterforskningen av saken har tatt lang tid. Den begynte i mai 2002 da politiet foretok ransaking på bedriften. Det lokale politiet fikk etter hvert bistand fra Økokrim, som overtok etterforskningen av saken i 2003 fordi den var så omfattende.

- Dette er den mest omfattende miljøsaken som miljøteamet i Økokrim har etterforsket, sier førstestatsadvokat Hans Tore Høviskeland i Økokrim til NTB.

Det er stort sett spillolje og fotokjemikalier som har vært tatt hånd om på Petro Oil.

Den tidligere bedriftslederen er i tillegg til tiltalen for svindel mot staten, tiltalt for bedrageri mot flere kunder som har kjøpt spillolje til forbrenningsanlegg uten at kravene til rensing av spilloljen har vært fulgt. Han skal også ha begått økonomisk utroskap mot sitt eget selskap ved at private utgifter ble dekket av selskapet.

Avfallshåndteringen ved bedriften har dessuten ført til en rekke lovbrudd på forurensningsloven, mener Økokrim. Bedriftslederen skal blant annet ha sluppet farlig avfall som fotokjemikalier og glykol i det kommunale avløpsnettet.

Han skal også ha sluppet ut farlig avfall til en bekk i nærheten av bedriften og til Kilsfjorden, og dessuten levert farlig avfall til et kommunalt avfallsanlegg. Tiltalepunktene har en samlet strafferamme på ni år.

Bedriften er solgt og har i dag nye eiere, opplyser førstestatsadvokat i Høviskeland til NTB.

(NTB)