Svindlet kassadame rett foran øynene på politiet

- De er rene tryllekunstnere!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forrige uke ble Rema 1000 i Stokmarknes utsatt for et nærmest «usynlig» tyveri.

En middelaldrende mann ba kassadamen i butikken om å veksle inn penger for ham. Bak ham i køen sto en kvinne og en politimann som fulgte det hele med full oppmerksomhet.

Likevel klarte ingen å få med seg at mannen hadde klart å lure med seg to tusen kroner ut av butikken, før kona til butikksjef Tommy Bergvik oppdaget pengemangelen da hun tok kasseoppgjøret dagen etter.

• Klarer du å avsløre svindeltrikset i videoen over?

- De er rene tryllekunstnere, omtaler Bergvik svindlerbanden fra østeuropa som butikktyven angivelig er en del av.

Opererer i hele Nord-Norge Flere steder i Nordland og Troms har de fingernemme svindlerne nemlig operert på samme måte mot intetanende butikkansatte i sommer.

Ifølge politiet har alle sakene en sammenheng, skriver Nordlys.

- Vi tror det er de samme folkene som også går på dørene til folk og selger trefigurer og bilder. De viser også fram en lapp med et budskap om at det står dårlig til hjemme, sier lensmann Bjørn Johansen på Sortland til avisen.

Tommy Bergvik har anmeldt saken til politiet og forteller at også de hadde vanskeligheter med å avsløre svindleren på overvåkingskameraet.

- De måtte spille av hele seansen i sakte film opp til flere ganger, forteller han.

Går etter unge og uerfarne butikkansatte Til slutt fant de ut at et typisk tilfelle av vekselsvindel forløper seg som følger:

Østeuropeerne ser seg ut en ung og uerfaren butikkansatt, helst en sommervikar. Så tar han opp to bunker med hundrekronesedler.

Han gir den ene bunken til personen i kassa, som teller sedlene. Så tar svindleren seddelbunken tilbake, og gir fra seg den andre. Den butikkansatte teller også denne bunken, og legger den oppå den andre bunken i hånda på han som ville veksle.

- Så skjer det som nesten er trylling. Han gjør en kjapp håndbevegelse, og en del av seddelbunken forsvinner ned i lomma. Han avleder den butikkansatte på samme måte som tryllekunstnere gjør, forklarer lensmann Bjørn Johansen som nå etterforsker saken.

Vekker mistanke Tommy Bergvik tar ingen sjanser i fremtiden og forteller at de butikkansatte ikke får lov til å veksle inn penger lengre.

- Det har blitt så sjeldent at folk kommer med store sedler som de vil veksle inn at det i seg selv vekker mistanke.

Han ber butikkeiere over hele Nord-Norge om å være forsiktige fremover.