Svindlet NAV med falsk gresk pass

En albaner (47) ble denne uken dømt til fengsel etter å ha hevet 672.143 kroner i sykepenger ved hjelp av et falsk gresk pass. I retten navnga han en person som skal ha ordnet med falske greske pass til rundt 200 personer.

I FENGSEL: Albaneren (47) ble dømt til ti måneders fengsel for bedrageri og dokumentfalsk, og soner nå ved Eidsberg fengsel i Østfold. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.
I FENGSEL: Albaneren (47) ble dømt til ti måneders fengsel for bedrageri og dokumentfalsk, og soner nå ved Eidsberg fengsel i Østfold. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Albaneren ble onsdag dømt til ti måneders fengsel, og til å tilbakebetale 497.385 kroner til NAV, som er beløpet retten mener mannen har fått netto-utbetalt i sykepenger siden september 2007.

I tillegg til dommen for bedrageri, ble mannen dømt for å ha benyttet falske dokumenter. Albaneren forklarte retten at han skaffet seg det falske passet i 2007 etter å ha fått avslag på både asylsøknad og arbeidstillatelse.

«Han kjøpte da et gresk pass for 2000 euro. Passet kjøpte han av en navngitt person, som forklarte for tiltalte at han hadde ordnet med tilsvarende pass for rundt 200 andre personer», heter det i dommen fra Halden tingrett.

Fordi Hellas er EU-medlem, kunne dermed albaneren få arbeidstillatelse skattekort, og etter hvert norske sykepenger fra NAV.

Toppen av isfjellet Leder av Utlendings- og forvaltningsseksjonen ved Oslo politidistrikt, Bjørn Vandvik, sier at det ikke er usannsynlig at en person kan ha skaffet falske greske pass til 200 personer i Norge.

- Det er sannsynlig. Vi kommer til å ta kontakt med Østfold politidistrikt om dette, men dette bekrefter det vi har jobbet med i noen år: Det stort albansk miljø med fotfeste i bygg og anleggsbransjen der mange opererer med falske pass, sier Vandvik.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer