Svindlet NAV med falsk gresk pass

En albaner (47) ble denne uken dømt til fengsel etter å ha hevet 672.143 kroner i sykepenger ved hjelp av et falsk gresk pass. I retten navnga han en person som skal ha ordnet med falske greske pass til rundt 200 personer.

I FENGSEL: Albaneren (47) ble dømt til ti måneders fengsel for bedrageri og dokumentfalsk, og soner nå ved Eidsberg fengsel i Østfold. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.
I FENGSEL: Albaneren (47) ble dømt til ti måneders fengsel for bedrageri og dokumentfalsk, og soner nå ved Eidsberg fengsel i Østfold. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Albaneren ble onsdag dømt til ti måneders fengsel, og til å tilbakebetale 497.385 kroner til NAV, som er beløpet retten mener mannen har fått netto-utbetalt i sykepenger siden september 2007.

I tillegg til dommen for bedrageri, ble mannen dømt for å ha benyttet falske dokumenter. Albaneren forklarte retten at han skaffet seg det falske passet i 2007 etter å ha fått avslag på både asylsøknad og arbeidstillatelse.

«Han kjøpte da et gresk pass for 2000 euro. Passet kjøpte han av en navngitt person, som forklarte for tiltalte at han hadde ordnet med tilsvarende pass for rundt 200 andre personer», heter det i dommen fra Halden tingrett.

Fordi Hellas er EU-medlem, kunne dermed albaneren få arbeidstillatelse skattekort, og etter hvert norske sykepenger fra NAV.

Toppen av isfjellet Leder av Utlendings- og forvaltningsseksjonen ved Oslo politidistrikt, Bjørn Vandvik, sier at det ikke er usannsynlig at en person kan ha skaffet falske greske pass til 200 personer i Norge.

- Det er sannsynlig. Vi kommer til å ta kontakt med Østfold politidistrikt om dette, men dette bekrefter det vi har jobbet med i noen år: Det stort albansk miljø med fotfeste i bygg og anleggsbransjen der mange opererer med falske pass, sier Vandvik.

Han sier at politiet har avslørt 5-700 albanere i Norge med greske, italienske og belgiske pass de siste årene.

- Alt tilsier at det er noen som forsyner folk med pass i dette systemet. Men vi har ikke klart å finne ut hvem som produserer dette, sier han.

Det finnes ingen nøyaktig oversikt over hvor mange personer som lever i Norge under falsk identitet, men Vandvik mener det dreier seg om flere tusen.

- Vi tror noen reiser litt rundt, og inn og ut av Norge — men jeg vil dessverre tro at det vi avdekker er toppen av isfjellet, sier han.

- Hellas inngansporten 47-åringen ble avslørt da han ble stanset av tollere på Svinesund 3. februar i år. Da hadde han på seg ID-kort, pass og bankkort til forskjellige personer. Men det er i møte med det offentlige mange med falske identiteter blir avslørt.

- I fjor hadde vi 28 pågripelser for falske pass ved våre kontorer, sier Lene Solheim Hagen, leder for Servicesenteret for utenlandske arbeidere i Oslo. Servicesenteret er et samarbeid mellom politiet, UDI, Arbeidstilsynet og skatteetaten.

Hun sier at skatteetaten har bedret kontrollen de siste årene, og at 41 skattekontorer nå har spesialkompetanse og utstyr for å avsløre ID-svindlerne.

- Vår erfaring fra den store gjennomgangen i 2010, var at de fleste falske passene var greske, italienske og belgiske. Hellas var inngansporten for mange. Det handler også om hvor man ser likest ut, sier Hagen.

Så sent som i desember skrev Politiets sikkerhetstjeneste (PST) et brev til Utlendingsdirektoratet (UDI) der de påpekte at det store antallet mennesker som kommer til Norge under falsk identitet, utgjør en betydelig sikkerhetsrisiko for Norge.

FALSK IDENTITET: Albaneren (47) hevder han betalte 2000 euro for det falske greske passet. I retten hevdet han at han ikke forsto at det var galt at han utga seg for å være gresk statsborger. Foto: Politiet
FALSK IDENTITET: Albaneren (47) hevder han betalte 2000 euro for det falske greske passet. I retten hevdet han at han ikke forsto at det var galt at han utga seg for å være gresk statsborger. Foto: Politiet Vis mer