Svindlet på klassisk vis

Frp-kjendisen Henning Holstad kunne tatt én telefon til Økokrim for å få vite at han kom til å bli rundlurt dersom han innga seg på snuskete økonomisk samarbeid i Afrika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å lokke med diamanter og edelsteiner er en vanlig framgangsmåte for nigerianske svindlerbander.

Spesialetterforsker Leif Alvær i Økokrim har i en årrekke etterforsket såkalt 419-svindel, kjent for folk som nigeriabrevsvindel. - Dette er en nyere framgangsmåte, men ikke uvanlig. Svindlerne sier de har edelsteiner og diamanter. Når offeret møter dem for å hente verdiene, er det glassperler.

Torsdag var Økokrim i kontakt med den norske ambassadøren i Lagos for å advare om at Holstad og hans kompanjong trolig var utsatt for nigerianske svindlere.

Loves penger

Svindelerne lokker med enorme verdier. Det begynner med at offeret mottar et brev, en faks eller en e-post. Her skisseres en forretningsavtale med store verdier han eller hun trenger hjelp å få frigjøre.

Svindleren trenger penger til reiser, advokat og andre ting, som nordmannen må betale. I bytte blir offeret lovet en stor andel av verdiene.

Har man begynt å betale, vil han stadig få krav om flere penger for å få gjennomført «forretningen».

- Når svindlerne føler de har fått lokket ut så mye penger de kan få, avtales et møte der offeret skal få overlevert pengesedler, diamanter eller gull. Det skjer i europeiske storbyer eller i Afrika. Offeret må ut med mer penger før overleveringen. Han får verdiløse papirlapper som pengesedler, glassperler som diamanter eller gullfarget metall, sier Alvær.

Livsfarlig

- Svindlerne bruker aldri vold når de møter ofrene utenfor Afrika. Men når møtene avtales i Nigeria, Sør-Afrika, Togo eller Benin, er det reell fare i forbindelse med overleveringen. Kidnapping og drap er ikke uvanlig når det skjer. Det er heller ikke uvanlig at svindlerne tipser det lokale politiet om ofrene, sier Alvær.

Den norske forretningsmannen Kjetil Moe fra Gjerstad møtte nigerianske svindlere i Sør-Afrika og forsvant i fjor høst. Et halvt år seinere ble han konstatert drept i Pretoria.

Nigeriasvindelen har enormt omfang, og det godt organiserte svindlerligaene forgreiner seg i alle samfunnslag og opp på regjeringsnivå i Nigeria. Alle verdenshjørner bombarderes med nigeriabrev, og svindlerne har milliardinntekter.