Svindlet på klassisk vis

Frp-kjendisen Henning Holstad kunne tatt én telefon til Økokrim for å få vite at han kom til å bli rundlurt dersom han innga seg på snuskete økonomisk samarbeid i Afrika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Å lokke med diamanter og edelsteiner er en vanlig framgangsmåte for nigerianske svindlerbander.

Spesialetterforsker Leif Alvær i Økokrim har i en årrekke etterforsket såkalt 419-svindel, kjent for folk som nigeriabrevsvindel. - Dette er en nyere framgangsmåte, men ikke uvanlig. Svindlerne sier de har edelsteiner og diamanter. Når offeret møter dem for å hente verdiene, er det glassperler.

Torsdag var Økokrim i kontakt med den norske ambassadøren i Lagos for å advare om at Holstad og hans kompanjong trolig var utsatt for nigerianske svindlere.

Loves penger

Svindelerne lokker med enorme verdier. Det begynner med at offeret mottar et brev, en faks eller en e-post. Her skisseres en forretningsavtale med store verdier han eller hun trenger hjelp å få frigjøre.

Svindleren trenger penger til reiser, advokat og andre ting, som nordmannen må betale. I bytte blir offeret lovet en stor andel av verdiene.

Har man begynt å betale, vil han stadig få krav om flere penger for å få gjennomført «forretningen».

- Når svindlerne føler de har fått lokket ut så mye penger de kan få, avtales et møte der offeret skal få overlevert pengesedler, diamanter eller gull. Det skjer i europeiske storbyer eller i Afrika. Offeret må ut med mer penger før overleveringen. Han får verdiløse papirlapper som pengesedler, glassperler som diamanter eller gullfarget metall, sier Alvær.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer