Svindlet syke og gamle

En Oslo-mann (45) er tiltalt for å ha svindlet bankkort, pin-kode og penger fra pasienter ved Radiumhospitalet, Ullevål universitetsklinikk - og matvareforretninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

45-åringen opererte som falsk sikkerhetsvakt på sykehusene eller detektiv i matbutikkene.

Ifølge tiltalen har han og stjålet en tv og en pc fra Radiumhospitalet og et piano fra Ila pensjonistforening i Oslo. Han skal ha utgitt seg for å være sikkerhetsvakt på Ullevål sykehus tre ganger og en gang på Radiumhospitalet. Ifølge påtalemakten har han også operert som falsk sikkerhetsvakt både i ICA-butikken på Linderud og hos REMA 1000 i Sandakerveien på Torshov, begge i Oslo.

Svindlet 87-årig kvinne

En 87 år gammel kvinne fikk oppleve svindlerens metoder. Hun var på handletur i den lokale nærbutikken da hun ble hans offer.

- Jeg kom fra kassa da han stoppet meg og presenterte seg som vekter. Han sa jeg hadde stjålet innpakningspapir. Det hadde jeg selvsagt ikke gjort, men han sa jeg bare måtte tilstå, ellers kom politiet og hentet meg. Jeg har aldri stjålet noe i hele mitt liv, så hvorfor skulle jeg stjele noe til ti kroner? sier kvinnen. Etter først å ha skremt med at hun var en tyv, sa han at han innså han hadde gjort en feil, og at hun skulle få en erstatning i varer for 300 kroner.
- Jeg ble helt forfjamset. Han sa han skulle sette inn pengene på kontoen min, og jeg ga ham kortet og koden. Jeg så ikke at det var minibanken han gikk bort til og tenkte ikke at han tok penger fra kortet. Men det var det han gjorde, 10 000 kroner tok han, sier kvinnen.

Da hun kom hjem, ringte hun til butikken om det som hadde skjedd. Hun fikk til svar at dette måtte være svindel, kortet ble sperret og politiet tilkalt.

Spilte bort pengene

- Da politiet kom, var mannen fremdeles i butikken. Han hadde kvitteringen fra minibanken i lomma, men hadde rukket å spille bort over 2000 kroner på en automat. Jeg fikk igjen pengene han ikke hadde brukt opp, men har ikke sett noe til resten av beløpet, sier hun.

- Jeg ble skjelven, tenk at det går an å gjøre sånt. Jeg har også vært utsatt for en lommetyv som stjal pungen min. Nå tør jeg ikke gå ut lenger, sier hun.

Flere ble svindlet

På Linderud klarte mannen å få en 78-årig kvinne til å gi ham minibankkort og pin-kode, slik at han fikk ut 9900 kroner. På Radiumhospitalet lurte han til seg bankkort og kode fra en kreftsyk kvinne. Ifølge kvinnens forklaring var hun i 1. etasje for å ta en telefon da mannen dukket opp og utga seg for å være fra sikkerhetstjenesten.
- Det har skjedd noe, skal han ha sagt, og bedt kvinnen legitimere seg. Pasienten hadde ikke ID-kort med, og mannen ble med henne opp på rommet, slik at han kunne se pasientens bankkort. Han fikk også pin-koden, før han tok med seg bankkortet, angivelig for å ta en kopi av det.

Flere på sykehuset skjønte noe var galt, og slo alarm. Kvinnens konto ble sperret, men han hadde klart å få ut 9900 kroner.

Han skal ha slått til tre ganger på Ullevål universitetssykehus.

SVINDEL: Politiet rykket ut til Radiumhospitalet 9. mars i fjor etter at en svindler utga seg for å være sikkerhetsvakt på sykehuset, og svindlet eldre pasienter. Nå er mannen tatt og tiltalt for en rekke svindler.