Svindlet trygd for 9,5 mil.

85 personer er anmeldt for trygdesvindel hittil i år. Ytterligere 126 saker er til vurdering. - De største sakene kommer fra Østlandet, sier trygdedirektør Arild Sundberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De foreløpige beregningene viser et trygdemisbruk på rundt 9,5 millioner kroner så langt i år. Men trygdeetaten mener at beløpet vil stige når politiet er ferdige med etterforskningen.

- Det er en kraftig vekst av antall anmeldelser fra fylkestrygdekontorene. Statistikken er fra hele landet, men de store sakene kommer fra det sentrale Østlandet, sier trygdedirektøren til Dagbladet.no.

Og mens det i hele fjor kom inn 454 saker, er det i årets første fire måneder levert inn 211 saker for vurdering hos fylkestrygdekontorene.

Økt fokus på trygdemisbruk har ført til at flere personer kontakter trygdeetaten ved mistanke om misbruk av trygdeytelser, og som følge av etatens skjerpende kontrolltiltak har det blitt opprettet misbruksteam, til å ta seg av konkrete saker, seks steder i landet.

Krevende saker

Sundberg avkrefter ryktene om å ha kjent til en spesiell sak i flere måneder uten å gjøre noe med den.

- Det er ikke riktig. Vi tar tips på alvor, og setter alltid inn de ressurser som kreves for å avklare grunnlaget for videre utredning av saken eller ikke. Dersom det er det, tar vi aktivt tak i saken. Den type saker som flere medier nettopp har skrevet om, er av den type saker som erfaringsmessig er svært krevende å utrede, sier han.

Uføre og syke svindler

22 uførepensjonister og 20 sykemeldte ble i årets fire første måneder anmeldt for trygdemisbruk. Dette tilsier en økning på fire og fem personer fra de siste fire månedene i fjor. Men det er ikke bare negative trender blant landets trengende stønadsgrupper. Enslige forsørgere har hatt en nedgang fra 30 til 21 saker i samme måleperiode. De fleste sakene gjelder stønadsmottakere som ikke har overholdt meldeplikten til trygdeetaten ved endringer som har betydning for stønaden.