Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svinedyr boligformidling

Kamuflert bak helt vanlige boligannonser i Aftenposten inviterer Bjørn Jarle Røberg-Larsen (27) boligsøkende ungdom til sin svinedyre teletorgtjeneste. - Jeg hjelper boligsøkende, sier Røberg-Larsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Veldig uheldig

En telefonoppringing til den tidligere AUF-dømte Bjørn Jarle Røberg-Larsens teletorgtjenester koster over 24 kroner i minuttet.

Dagbladet har snakket med flere boligsøkende ungdommer som uten hell har brukt hundrevis av kroner på å prøve å skaffe bolig gjennom tjenesten. Kanskje ikke så rart, ettersom ikke alle de lukrative utleietilbudene en gang lar seg oppspore i firmaets eget arkiv.

Betaler dyrt

Tilbudene er heller ikke så eksklusive som det blir gitt uttrykk for på telefonen. Flere av boligene som annonseres finnes også annonsert i Aftenposten og andre annonsekanaler.

En tilsynelatende vanlig annonse i Aftenposten er kundens første møte med teletorgtjenesten. I annonseteksten får du oppgitt et vanlig lavtakst mobiltelefonnummer. Når du ringer dette nummeret, kommer du imidlertid til Bjørn Jarle Røberg-Larsens telefonsvarer. Han viser deg videre til sine nettsider kalt Bolignorge og teletorgtjeneste Boligtelefonen AS.

For å få oppgitt telefonnummeret til utleier er boligsøkende ungdom enten nødt til å betale et engangsgebyr på 590 kroner eller ringe teletorgtjenesten.

- Jeg synes ikke 24 kroner minuttet er så galt. Det blir på lovlig vis opplyst før samtalen hva tjenesten koster, så kan folk velge selv om de vil ringe eller la være, sier Røberg-Larsen til Dagbladet.

Selskapet som ble opprettet for tre år siden har hatt en årlig omsetning på 200000- 300000 kroner. Beregnet omsetning i år etter en mer omfattende satsing på Internett er 700000 kroner.

- Du har langt færre å konkurrere med enn det du har i avisene. Muligheten for å finne et nytt sted å bo bør betegnes som svært gode, sier Røberg-Larsen i sin velkomsthilsen på telefonsvareren.

Ingen garanti

Dagbladet har overvåket tjenesten over en periode, og kan avsløre at flere av de attraktive lokketilbudene som blir annonsert, ikke er så eksklusive som det blir gitt uttrykk for.

- Vi kan selvsagt ikke garantere at utleierne bare annonserer hos oss, men jeg tør hevde at våre tilbud er mer eksklusive enn dem du finner på annonsesidene i Aftenposten i den forstand at det er færre som konkurrerer om hver ledige bolig, sier Røberg-Larsen til Dagbladet.

Sporløst borte

Lokketilbudene i selskapets annonser skal være eksklusive. De interesserte kan imidlertid bli møtt med at leilighetene enten er utleid eller ikke eksisterer når de boligsøkende ringer telefonen.

Dagbladet sendte Bolignorge en liste over sju boliger som har vært annonsert de siste ti dagene, der vi ba ham gjøre rede for hvem som var utleier og adressen til boligen. Røberg-Larsen klarer overfor Dagbladet ikke å gjøre rede for mer enn to av utleierne.

Hvem de andre utleierne er, kan ikke Røberg-Larsen fortelle oss.

- Vi beholder ingen opplysninger om boligene eller utleierne etter at boligen er leid ut. Jeg kan derfor ikke gjøre rede for de boligene du spør etter, sier Røberg-Larsen.

Flere av boligene leies ut av profesjonelle utleieselskaper som, parallelt med annonsene på teletorget, driver egenannonsering. Resten av annonsene innhentes gjennom en fast annonse under «leiligheter søkes»-spalten i Aftenposten eller gjennom selskapets sider på Internett.

BLAKKET SEG: Etter å ha sett en annonse i Aftenposten ringte Paul Hansen (26) til boligtelefonen. Leilighet fant han ikke, men telefonregninga ble på 1000 kroner.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media