Svinedyrt å fikse pipene

Flere hundre tusen norske hjem har piper myndighetene innrømmer de aldri burde ha godkjent. En utbedring av pipene kan koste opp mot ti milliarder kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den utette elementskorsteinen finnes i om lag 350000 norske hjem. Rehabilitering av en skorstein koster rundt 20000 kroner, avhengig av størrelsen.

Skal alle pipene utbedres og tettes opp mot dagens krav, snakker man om en regning i størrelsesordenen fem til ti milliarder.

Ble utredet

I et internt notat datert 10. september 1997 tar Statens bygningstekniske etat (BE) opp hvorvidt myndighetene opptrådde uforsvarlig da de godkjente de utette elementskorsteinene produsert mellom 1969 og 1987, og om myndighetene således må betale for utbedringen av pipene.

BE-utredningen kom som følge av et spørsmål til daværende kommunalminister Kjell Opseth i Stortingets spørretime: «Hvis statlige enheter har ansvaret for en feil, er det viktig å få avklart om statsråden er enig i at staten også skal være ansvarlig for økonomiske konsekvenser av denne feilen. I dette tilfelle er det staten som har godkjent et produkt som eventuelt ikke holder mål på grunn av den ovennevnte feilen.»

I utredningen fastslo BE-juristene at myndighetene ikke har handlet feil, og dermed ikke risikerer erstatningsansvar.

- I god tro

- Gjorde man det i god tro, og rettet opp etter hvert som ny kunnskap kom til, har vi ikke vært uaktsomme. I dag har vi nye regler - til og med en EU-standard, sier BE-direktør Olav Ø. Berge.

- Men man har ikke krevd utbedring av de gamle pipene?

- Skulle vi gå ut og si at alle pipene måtte utbedres? Vi snakker om en stykkpris på 20000 kroner for flere hundre tusen piper!

- Så reglene er tilpasset kostnad, ikke brannsikkerhet?

- Viser det seg å være et snev av brannrisiko, ville det nok være riktig å foreta en selektiv undersøkelse. Men å pålegge tetting av alle pipene er galskap. Her er det feiervesenets jobb å drive forebyggende arbeid i eksisterende piper.

- Men flere feiermestere mener nettopp at godkjenning av sprekker og utette piper er galskap, og bør rettes opp?

- Vi må forholde oss til den dokumentasjonen vi har fra Sintef, Norges branntekniske laboratorium. De har ikke funnet belegg for denne påstanden. Det finnes ikke et annet byggteknisk område hvor det er så mye følelser ute og går som når det gjelder disse pipene. Ikke at det er snakk om lureri eller svindel - for det er det ikke. Det er bare voldsomme følelser rundt problematikken, sier Berge, og fortsetter:

- Hva gjør vi? Man kunne kanskje gå videre på Sintefs rapport fra 1996 (dødsbrannforskningen. Red.anm.), men konklusjonen var at det ikke var riktig bruk av ressurser.