Svineepidemien har vandret over grensen

Over 70 drept av svineinfluensa. Slik smitter sykdommen - og slik beskytter du deg.

BESKYTTER SEG: Folk bruker munnbind og plasthansker for å unngå smitten. Foto: Gregory Bull/AP/Scanpix
BESKYTTER SEG: Folk bruker munnbind og plasthansker for å unngå smitten. Foto: Gregory Bull/AP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Over 65 personer har ifølge meksikanske helsemyndigheter omkommet som følge av et nytt svineinfluensavirus.

Sprer seg
I alt har over 1000 pasienter blitt smittet, melder CNN i 04-tiden norsk tid. Og viruset har allerede spredt seg over grensen.

Ti personer har blitt smittet på amerikansk side av grensen.

Helseminister José Ángel Córdova ber folk om å ikke ta hverandre i hendene eller kysse hverandre når de møtes, og innbyggerne i landet bes unngå store forsamlinger og kollektivtrafikk.

Museer og skoler stenges av myndighetene, skriver LA Times.

WHO frykter epidemi
Verdens helseorganisasjon (WHO) frykter ifølge AP at sykdommen kan spre seg ytterligere. Organisasjonen hastebehandler en strategi for behandling av smittefaren.

Samtidig rådes folk i Mexico til å ikke oppsøke sykehus med mindre de er virkelig alvorlig syke.

- Hundrevis av reisende passerer gjennom Mexico City hver dag, sier doktor Michael Osterholm ved universitetet i Minnesota til AP.

Dette kan forsterke smittefaren, frykter doktoren.

Pass hygienen
Folkehelseinstituttet har publisert en oversikt over kjennetegn ved, og måter å beskytte seg mot sykdommen. Dette er instituttets råd ved smitte av pandemisk influensa:

- Forebygging av smitte: Unngå store ansamlinger av mennesker. Vær nøye med hygienen, særlig er hyppig håndvask viktig. Hold deg i god form. - Tilgang på helsetjenester: Sørg for tilgang til noen form for helsetjeneste, alternativt at noen kan se til deg dersom du skulle bli syk. Ha kontakt med den nærmeste norske utenriksstasjonen som kan gi deg råd hvis du er i tvil om hvor du kan søke behandling. - Medikamentell behandling: Det finnes i dag to godkjente medisiner til behandling av influensa, Tamiflu® og Relenza®. Hvis behandlingen påbegynnes innen 48 timer etter at en er blitt syk, kan den redusere influensaens symptomer og varighet og dermed også alvorlighet. - Vaksine: Det tar tid fra et nytt pandemivirus oppstår til en har produsert en effektiv vaksine. Sannsynligvis vil vi ikke ha vaksine tilgjengelig i begynnelsen av en ny pandemi. Den vanlige vaksinen mot sesonginfluensa vil trolig ikke virke. - Andre nødvendige tjenester: Sørg for at du vil ha tilgang til mat og rent vann, energi og andre nødvendige tjenester - Informasjon: Følge med på råd fra lokale og norske myndigheter og andre sikre kilder. I en krisesituasjon går det mange rykter. - Transport: Dersom du ønsker å reise hjem til Norge under en pandemi, undersøk om det er innført noen form for reiserestriksjoner i det landet du oppholder deg, transittland, eller i Norge, før du påbegynner reisen.
Smitter ved kontakt
Ifølge tilsvarende helsemyndighet i USA smitter ikke svineinfluensaen gjennom svinekjøtt, og det er trygt å spise dette forutsatt at det er skikkelig stekt.

Derimot kan sykdommen smitte ved annen kontakt med griser, og derfra spres mellom mennesker.

Det finnes influensamedisin tilgjengelig, men ifølge Folkehelseinstituttet tar det tid fra et nytt pandemivirus oppstår, til en har produsert en effektiv vaksine.

SMITTET: Røde Kors frakter en smittet til sykehus i Mexico City. Foto: AFP PHOTO/Jesus Alcazar/Scanpix
SMITTET: Røde Kors frakter en smittet til sykehus i Mexico City. Foto: AFP PHOTO/Jesus Alcazar/Scanpix Vis mer
SMITTEFARE: Både barn og voksne er i faresonen. Foto:  EPA/Ricardo Castelan/Scanpix
SMITTEFARE: Både barn og voksne er i faresonen. Foto: EPA/Ricardo Castelan/Scanpix Vis mer